SVE VEĆA TEMPERATURA

Prve termičke snimke islandskog vulkana

26.04.2010 u 18:52

Bionic
Reading

Visokorezolucijske i termičke infracrvene slike snimljene NASA-inim i japanskim satelitskim senzorom sastavio je Michael Ramsey, vulkanolog sa Sveučilišta u Pittsburghu. Slike prvi put pružaju jasan uvid na islandski vulkan Eyjafjallajökull koji ometa svjetski zračni promet otkad je eruptirao 14. travnja

Ramsey, izvanredni profesor na Odjelu za geologiju i planetarnu znanost Sveučilišta u Pittsburghu, sakupio je snimke snimljene pomoću NASA-inog instrumenta Earth-orbiting Advanced Spaceborne Thermal Emission and Reflectance Radiometer (ASTER). Slike pokazuju da se vulkanova unutarnja temperatura diže iako se ozloglašena perjanica pepela smanjuje.

Slike možete pogledati na web stranici Sveučilišta. Eyjafjallajökull se pojavljuje na lijevoj strani slike kao svijetla točka iz koje se podiže oblak dima.

Za razliku od slika standardnog satelita za nadzor vremenskih uvjeta, ASTER-ove visokorezolucijske slike mogu pomoći znanstvenicima da odrede kemijski sastav perjanice i njenu debljinu, lokaciju tokova lave i vulkansku unutarnju temperaturu, objasnio je Ramsey.

Podaci će pomoći boljem nadziranju vulkanske aktivnosti, posebice njegovog zabrinjavajućeg utjecaja na susjedni puno veći vulkan Katla koji se na ASTER-ovom slikama vidi kao veliko područje tamne boje desno od Eyjafjallajökulla. U prošlosti Katla je eruptirala svaki put kad i Eyjafjallajökull, iako ASTER-ove slike za sada ne pokazuju znakove njene prijeteće eksplozije, ustvrdio je Ramsey.