MIRANDO MRSIĆ:

'Prve pozitivne učinke očekujem za godinu dana'

07.04.2012 u 16:28

Bionic
Reading

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić najavio je danas da će u Hrvatski sabor vrlo brzo doći zakon o poticanju zapošljavanja u okviru kojeg su predviđene tri mjere

Odgovarajući na pitanje novinara o planovima u njegovom resoru u idućih 100 dana, ministar je istaknuo kako je prva od tih mjera da će svi mladi nezaposleni na Zavodu za zapošljavanje, odnosno dugotrajno nezaposleni, kada ih poslodavac zaposli, on biti oslobođen davanja na plaću, (brutto 2). S druge strane proširit ćemo spektar zanimanja koja će biti uključena u 'mjeru rada' bez zasnivanja radnog odnosa. Želimo da mladi ljudi koji su na Zavodu steknu godinu dana radnog iskustva kako bi se mogli kandidirati za posao.

Treća mjera je sređivanje stanja u zapošljavanju tijekom sezonskih radova u poljoprivredi i to sistemom vaučera, jer mislimo da ćemo na takav način zaštiti ljude na tim poslovima, da mogu upisati radni staž i dobiti zaslužena sredstva, pojasnio je ministar Mrsić. Ocijenio je da su vaučeri bolje rješenje od ugovora, jer omogućavaju rad kod više poslodavaca i mijenjanje radnih mjestu u tih 30 dana. Vaučeri idu za time da se plati dio namijenjen za taj dan i davanja državi, a radnici će također biti zaštićeni od ozljeda na radu, ali i ostvariti pravo na mirovinsko osiguranje.

Ministar Mrsić izjavio je to novinarima na glavnom zagrebačkom trgu gdje je sudjelovao u humanitarnoj akciji Socijaldemokratskog foruma žena zagrebačkog SDP-a 'Kupimo omiljeni cvijet Ane Rukavine'.

Mrsić smatra da se rad na crno može jedino spriječiti otvaranjem novih radnih mjesta i jačom kontrolom institucija države. Na upit što s nezaposlenima starijima od 50 godina, ministar Mrsić je rekao je da oni također ulaze u prvu mjeru poticanja zapošljavanja.

Za naše starije sugrađane koji su na Zavodu za zapošljavanje situacija je dosta teška, jer kad izgube radno mjesto, teško ga ponovno dobiju i zato je vlada naglasila da je apsolutni cilj očuvanje radnih mjesta. Za te građane predviđamo nove mjere kojima ćemo omogućiti da promjene zanimanje i nađu mjesto gdje će raditi, s druge strane otvaramo i javne radove. Dakle, cijeli jedan spektar mjera s kojima želimo da taj 'udar nezaposlenih' bude što lakši za njih i za državu, istaknuo je Mrsić. Napomenuo je da nezaposlenih starijih od 50 godina ima oko 18 posto.

Ministar Mrsić je, odgovarajući na novinarski upit, rekao kako prve pozitivne učinke očekuje za godinu dana. Kada se pokrene gospodarstvo krajem godine, trebat će još najmanje šest mjeseci da poslodavci počnu otvarati nova radna mjesta. To ćemo svi moći vidjeti na stranici Zavoda za mirovinsko osiguranje, a gdje se sada svaki dan može vidjeti kako pada broj zaposlenih u Hrvatskoj.

Kada se počnu otvarati nova radna mjesta, a da nisu sezonska, tada ćemo i vidjeti pozitivne učinke u smanjenju broja nezaposlenih, poručio je.

Govoreći o javnim radovima Mrsić je rekao da su oni već krenuli, kao jedna od mjera aktivne politike zapošljavanja, a obuhvaćaju komunalne radove, pomoć u staračkim domovima, bolnicama, vrtićima, školama i svaka županija ima spektar tih zanimanja koja smatra potrebnima. Ti su radovi plaćeni i to nije volontiranje, pojasnio je ministar Mrsić.