STOTINE BOLESNIH U NEW YORKU

Prva žrtva svinjske gripe u SAD-u dvogodišnje dijete

29.04.2009 u 14:51

Bionic
Reading

Prva osoba koja je u Americi umrla od svinjske gripe je 23-mjesečno dijete iz Teksasa, potvrdio je Američki centar za prevenciju bolesti (CDC). To je ujedno i prvi smrtni slučaj izvan granica Meksika. Američke vlasti objavile su da su se razboljele stotine učenika u školi u New Yorku, a savezna epidemiološka služba upozorila je da očekuje širenje bolesti, uključujući i smrtne slučajeve

WASHINGTON - 'Imamo potvrdu o prvoj žrtvi, djetetu starom 23 mjeseca u Teksasu', rekao je Richard Besser, direktor CDC-a, u razgovoru za televizijsku postaju CNN. Zasad još nema detalja o smrti dvogodišnjeg djeteta, a većina od 65 oboljelih od svinjske gripe u SAD-u ima blagi oblik bolesti. U Meksiku je potvrđeno 159 smrtnih slučajeva od novog soja virusa H1N1.

Iako je Svjetska zdravstvena organizacija priopćila da zatvaranje granica ne može pomoći suzbijanju epidemija, Kuba i Argentina dvije su prve zemlje koje su zabranile putovanja u Meksiko. U tom kontekstu izvan Amerika najranjivija će biti Španjolska zbog ogromnog opsega zračnog prometa s Meksikom. Iz Meksika u Madrid i obrnuto mjesečno putuje 30 tisuća ljudi. Francuska je najavila da će u četvrtak zatražiti od Europske unije da zabrani sve letove u Meksiko.

Gradonačelnik Mexico Citya u utorak je proširio zabranu javnih okupljanja, zatvarajući teretane i bazene, te naloživši restoranima da se ograniče samo na 'take out' uslugu.

Uz Meksiko i SAD, potvrđeni su slučajevi svinjske gripe u Njemačkoj, Austriji, Velikoj Britaniji, Španjolskoj, Novom Zelandu, Izraelu, Kanadi i Kostarici.

U međuvremenu stručnjaci američke zdravstvene administracije naporno rade na razvoju cjepiva. 'Radimo na tome sto na sat', izjavio je dužnosnik Uprave za hranu i lijekove Jesse Goodman. Nadaju se da će ključni sastojak biti spreman rano u svibnju, ali čak i ako se to dogodi bit će potrebna još najmanje dva mjeseca za proizvodnju prvih cjepiva.

Meksičke vlasti izvijestile su da je svinjska gripa do sada ubila više od 150 ljudi, a američki Centar za nadzor i prevenciju bolesti (CDC), potvrdio je 64 slučaja u pet saveznih država, najviše, 45, u New Yorku. 'Očekujem da ćemo vidjeti smrtne slučajeve od ove zaraze', rekao je Richard Besser, direktor CDC-a na brifingu za novinare.

Američki predsjednik Barack Obama zatražio je od Kongresa 1.5 milijardi dolara, za hitno finaciranje nacionalne borbe s epidemijom.

U New Yorku postoje znakovi da se virus proširio dalje od srednje škole St. Francis Preparatory, gdje je zabilježeno 45 oboljelih. Zaraza je izbila prošloga tjedna nakon povratka skupine učenika s proljetnog odmora u meksičkom Cancunu.

U školi, koja je s 2.700 učenika najveća Rimokatolička škola u SAD-u, 'više stotina učenika se razboljelo sa simptomima koji su najvjerojatnije svinjska gripa', rekao je newyorški povjerenik za zdravstvo Thomas Frieden. Ti novi slučajevi još nisu potvrđeni.

Dvanaest profesora iz iste škole, također je javilo da ima iste simptome, rekao je direktor fra. Leonard Conway.

Obližnja javna škola za djecu s posebnim potrebama u utorak je također zatvorena, nakon što je više od 80 učenika javilo da je bolesno.