PRIJEDLOG ANDRIJE HEBRANGA

Prva tri dana bolovanja bez ijedne kune

04.03.2009 u 21:21

Bionic
Reading

Zbog ekonomske krize, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje u suradnji s Ministarstvom zdravstva odlučio je provesti kontrolu prekomjernih bolovanja i tako uštedjeti novac. Prve su na udaru podružnice HZZO-a s najviše bolovanja - Split, Osijek i Gospić

Liječnik Andrija Hebrang, HDZ-ov ministar zdravstva u dva mandata, kaže kako uistinu treba provesti kontrolu bolovanja jer je oko 50 posto osoba na bolovanju neopravdano. Ipak, smatra da se za sve ne može kriviti liječnike, piše Jutarnji list.

'Vrlo je tanka granica između zdravlja i bolesti. Kako neki liječnik opće prakse može uskratiti bolovanje osobi koja je u teškom psihičkom stanju, a fizički nije bolesna ili kako da riješi pitanje koliko nekog boli kralježnica? Osim toga, u velikom dijelu zemalja prva su tri dana bolovanja apsolutno bez naknade i to bi možda bilo dobro uvesti. Na taj bi način oni “lažno bolesni” možda i razmislili o bolovanju', smatra Hebrang te navodi kako je to u drugu ruku ipak nepravedno prema bolesnima. Jedan od načina, kaže Hebrang, jest i izdvajanje bolovanja iz zdravstvenog sustava.

HZZO je najavio da će se tijekom iduća dva tjedna provesti intezivna i detaljna kontrola u područnim uredima s najvišom stopom bolovanja, i to u Splitu, Osijeku i Gospiću, a stopa bolovanja pojačano će se pratiti i u svim ostalim područnim uredima.

Naime, u Hrvatskoj je svakodnevno na bolovanju oko 57.000 zaposlenih, što je na dan gotovo tri tisuće manje nego 2007., ali je stopa bolovanja još previsoka. Prošle je godine HZZO za bolovanja isplatio oko 1,2 milijarde kuna, a tvrtke oko još jednu milijardu.

Željka Antunović iz SDP-a smatra kako je degutantno da HZZO i Ministarstvo zdravstva najavljuju kontrolu bolovanja jer je to njihova obveza bez obzira na to je li kriza ili ne. 'Što se tiče izjave dr. Hebranga, apsolutno mi je nevjerojatna i apsolutno sam protiv zadiranja u prava pacijenata. U HZZO-u ima toliko nesposobnosti da bih, da sam ja predsjednica Vlade, napravila veliku čistku', izjavila je Antunović.

Potpredsjednik Odbora za zdravstvo,  SDP-ovac Rajko Ostojić smatra da je riječ o smiješnoj inicijativi. 'Neke se bolesti zaliječe za tri dana, a što je s virozama i jačim prehladama kada nekoliko dana treba preležati u krevetu?', pita Ostojić.