KINA

Prva smrt od ptičje gripe u godinu i pol dana

31.12.2011 u 16:41

Bionic
Reading

Vozač autobusa u Shenzenu, velikom gradu na jugu Kine, blizu Hong Konga, umro je u subotu od smrtonosnog virusa ptičje gripe, što je prvi takav slučaj u Kini u zadnjih 18 mjeseci, priopćile su vlasti

Taj 39-godišnji muškarac koji prije nego je obolio nije bio u doticaju s pticama i nije napuštao grad, dobio je vrućicu 21. prosinca, što se pokazalo kao prvi slučaj ptičje gripe u ljudi u zadnjih godinu i pol dana.

Chen (39) je 21. prosinca dobio vrućicu, a 25. prosinca je primljen u bolnicu gdje mu je dijagnosticirana teška upala pluća. Poslije se pokazalo da je pozitivan na virus ptičje gripe H5N1, izvijestilo je ministarstvo zdravstva u Shenzenu, gradu s više od deset milijuna stanovnika.

'120 osoba koje su nedavno bile u doticaju s tim čovjekom zasad ne pokazuje znakove bolesti', ističe isti izvor.

Isto tako, smatra se da čovjek nije bio u doticaju s pticama. 'Nemamo nikakve informacije o bolesnim pticama', dodaje pak ured za poljodjelstvo i ribarstvo. Nema 'zasad nikakva razloga za usmrćivanje peradi' na tom području.

Hong Kong, nedaleko od Shenzena, podigao je u utorak stupanj uzbune na ptičju gripu i proglasio privremeni embargo na uvoz žive peradi, jer su sredinom prosinca uginule tri ptice koje su nosile virus H5N1.

Virus H5N1 je smrtonosan u 60 posto slučajeva.

Virus H5 se sve dosad prenosio sa životinja na čovjeka, ali se znanstvenici boje da će mutacija virusa omogućiti prenošenje s čovjeka na čovjeka, što može uzrokovati kobnu pandemiju.