ODLETJELA ŠEFICA VELESAJMA

Prva smjena direktora u Zagrebačkom Holdingu

06.10.2011 u 09:40

Bionic
Reading

Nakon godinu dana bez kadrovskih promjena, uprava Zagrebačkog holdinga odlučila je povući prvi konkretan potez i raspisati natječaj za mjesto direktora, odnosno direktorice, Zagrebačkog velesajma

Tako će Mirela Bartolec, dosadašnja direktorica, uskoro biti razriješena dužnosti zbog, kako nam je rekao glasnogovornik Holdinga Dušan Viro, loših rezultata poslovanja i narušenih međuljudskih odnosa. Sa 20,654.000 kuna minusa u prvih šest mjeseci 2011. godine, Velesajam zauzima drugo mjesto na crnoj listi Holdinga koju predvodi ZET s čak 172 milijuna kuna minusa.

'Uprava Holdinga naložila je da se raspiše javni natječaj za voditelja Velesajma da vidimo koliko je mjesto atraktivno menadžerima. Činjenica je da poslovanje Velesajma bilježi negativan trend i pad prihoda i mislimo da možda kadrovskim osvježenjima možemo potaknuti pozitivne promjene. Mirela Bartolec nije uspjela smiriti tenzije, a i sama je izrazila želju da netko drugi pokuša preuzeti Velesajam ', kazao je Viro.

Naime, Bartolec je, prema informacijama izvora bliskih upravi, još prije ljeta sama ponudila ostavku. Budući da je jedan od argumenata za smjenu direktorice bio manjak u tekućoj godini, ugroženi bi mogli biti i drugi. No Viro to demantira iako su gubici u podružnicama zapanjujući.

ZET je u minusu 172 milijuna kuna, Upravljanje sportskim objektima 15,5 milijuna, Stanogradnja 7,5 milijuna, Zagrebačke ceste 6,9 milijuna... Ukupno devet podružnica, ali i direkcija, u prvih je šest mjeseci ostvarilo gubitak od 240 milijuna kuna.

Međutim, za loše poslovanje ZET-a i Upravljanja sportskim objektima, u kojima direktorsku funkciju obnašaju Dubravko Baričević, odnosno Ivo Erić, Viro proziva Grad koji je smanjio subvencije i Holdingu ostao dužan milijune.

'Ne postoji mogućnost da dođe do smjena i u drugim podružnicama jer njihov minus nije rezultat njihove nesposobnosti, već isključivo rezultat smanjenih subvencija Grada Zagreba', objasnio je. Dodaje da su tvrtke Holdinga tijekom prošle godine obavljale razne poslove za Grad, no da su tek u studenom obaviješteni da za dio tih poslova neće biti plaćeni, odnosno da Grad neće isplatiti više od 200 milijuna kuna.

To se odnosilo, među ostalima, i na podružnice Zrinjevac, Čistoća, Upravljanje sportskim objektima... Među tri najveća gubitaša u konkurenciji devet podružnica i direkcija našla se i ona Ive Erića, voditelja Upravljanja sportskim objektima. Strahuje li da će i njega pogoditi slična sudbina kao Mirelu Bartolec?

'Posao je posao, prodajete li cipele ili sportske objekte, princip je isti. Nema tu puno nauke. Za loše poslovanje dijelom je odgovoran Grad, dijelom mi. Trebamo stvari realno sagledati. Holding je sastavljen od hrpe bivših poduzeća i treba vremena da se to posloži', odgovorio je Erić.

Pregledom popisa 'crnih ovaca' Holdinga bjelodano je da su recesija i rezovi u proračunu najviše pogodili ZET, koji je u posljednje tri godine akumulirao gubitak od oko milijardu kuna i ostao bez gradske subvencije od 95 milijuna kuna.
Prvi direktorski stolac koji će se osloboditi nakon kadrovske rošade potkraj prošle godine ipak je onaj Mirele Bartolec. Za komentar o natječaju, njezinom viđenju trenutačne situacije na Velesajmu i stvarnim razlozima nije bila dostupna.

Inače, dužnost voditeljice podružnice Bartolec je preuzela prije dvije godine, kao menadžerica koja se iskazala na slobodnom tržištu. Naime, u gradsku megatvrtku stigla je iz privatnog sektora. Uprava Holdinga, tvrde upućeni, još nema svog favorita u utrci za mjesto direktora.