MLADA INDUSTRIJA

Prva hrvatska Kriptomarka - spoj filatelije i moderne tehnologije

08.09.2020 u 23:47

Bionic
Reading

Hrvatska pošta će u povodu Dana marke u srijedu pustiti u optjecaj prvu hrvatsku Kriptomarku, a ukupna naklada je 100.000 primjeraka.

Marka je izdana u pet kategorija s pet različitih motiva koji prikazuju prijevozna sredstva: kombi, vlak, brod, zrakoplov i dron, stoji u priopćenju.

Autori marke su Ivana Vučić i Tomislav-Jurica Kaćunić, dizajneri iz Zagreba. Marka nominalne vrijednosti 50 kuna izdana je u prigodnom bloku s jednom samoljepljivom poštanskom markom na PVC podlozi.

Kriptomarka je osmišljena u suradnji s hrvatskom blockchain-zajednicom, a digitalni token Postereum izradila je hrvatska tvrtka Bitx. U paketu s fizičkom Kriptomarkom dolaze i svi podatci potrebni za aktivaciju ili prijenos digitalne Kriptomarke. Nakon kupnje Kriptomarke s nje se može odlijepiti dio koji se koristi za plaćanje poštarine, dok digitalni dio ostaje za korištenje na blockchainu.

Marka se može kupiti u većim poštanskim uredima, u mrežnoj trgovini www.epostshop.hr, a ekskluzivnih 500 poštanskih maraka za koje je omogućeno plaćanje u kriptovalutama bit će dostupno u mrežnoj trgovini kripto.posta.hr/marka.

Projekt Kriptomarke iznimno je važan za razvoj te relativno mlade industrije u Hrvatskoj, ali i za stavljanje Hrvatske na svjetsku blockchain-kartu, kao i na svjetski filatelistički zemljovid s obzirom na to da se Kriptomarkom obilježava i okrugla obljetnica: 180 godina od prve poštanske marke „Penny Black“.