HAJDAŠ DONČIĆ PORUČUJE

'Pružne građevine nemaju reference za EU projekte'

13.05.2014 u 19:22

Bionic
Reading

Tvrtka Pružne građevine ne može konkurirati za EU radove, jer nema reference, izjavio je danas za boravka u Splitu minister pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić.

Resorni je ministar to rekao odgovarajući na upit kako komentira zahtjev predsjednika Sindikata hrvatskih željezničara Ivana Forgača da Vlada umjesto prodaje Pružnih građevina stvori uvjete da se tvrtka može natjecati za izvođenje EU projekata obnove pruga kako bi taj novac ostao u Hrvatskoj.

Napomenuo je i kako tvrtku Pružne građevine niti Željezničku tiskaru ne prodaje Vlada nego ih prodaju trgovačka društva. 'HŽ Infrastruktura prodaje Pružne građevine i taj natječaj je u samoj finalizaciji, završio je drugi krug, a Željezničku tiskaru prodaje poduzeće koje se zove HŽ Putnički promet', rekao je.

Pri tomu je pozvao sindikalne čelnike koji djeluju na željeznici da razgovaraju sa upravama poduzeća jer su uprave poduzeća mjesto gdje se uspostavlja dijalog.

Naveo je kako su za HŽ Putnički promet i HŽ infrastrukturu usvojeni planovi retrukturiranja. HŽ Putnički promet je već proslijedio svoj plan restrukturiranja, prvo Ministarstvu financija a onda se, sukladno metodologiji, šalje u Bruxelles, isto kao Cargo, gdje je točno definirano da sve što nije osnovna djelatnost mora biti privatizirano. 'Dakle, to je plan restrukturiranja, kao što smo imali primjerice u brodogradnji tako imamo i u željeznici', rekao je Hajdaš Dončić.

Odgovarajući na upit kada će biti završena brza cesta Solin-Klis, odgovorio je da 'nema pojma', te da mu je žao što kasni završetak gradnje te ceste. 'Sve što kažem može biti pogrešno', dodao je.

Hajdaš Dončić je za ranijih posjeta najavljivao da bi brza cesta Solin-Klis mogla biti završena do veljače ove godine, a danas je pojasnio da je tako govorio na temelju informacija koje je imao od izvođača radova. 'Je li to moja odgovornost, ovisno o kutu percepcije', dodao je.

'Završetak brze ceste Solin-Klis ne kasni zbog nemanja novca od strane Hrvatskih cesta, nego zbog problema koje ima privatni izvođač radova', rekao je Hajdaš Dončić ne spominjući ime tvrtke Hidroelektra niskogradnja koja je izvođač radova na završetku gradnje ove brze ceste.

Ministar je također rekao kako ne zna hoće li se izvođač radova uspjeti izvući iz poteškoća i završiti brzu cestu Solin-Klis ili će se morati ponoviti procedura uvođenja u posao novog izvođača radova.

'U najgorem slučaju vjerujem da bi radovi mogli biti završeni do kraja ove godine', rekao je Hajdaš Dončić.