RADILI IZ ZATVORA

Prskalo, Legac i Kandžija od HAC-a traže 3,3 milijuna kuna

13.10.2012 u 11:54

Bionic
Reading

Za farbanje tunela i 75 dana provedenih u zatvoru Jurica Prskalo, Goran Legac i Željko Kandžija vjerojatno će dobiti izdašnu novčanu nagradu i biti vraćeni na posao u Hrvatske autoceste, a da pritom ostaje upitno hoće li ikada biti procesuirani po optužnici u aferi Nesklad za koju, iako je podignuta prije gotovo tri godine, i dalje nema naznaka početka suđenja, piše Novi list

Sva trojica uhićena su 26. studenog 2009. godine zbog optužbe da su za 22 milijuna kuna preplatili posao farbanja tunela, te time pogodovali tvrtki Skladgradnja.

U zatvoru su dobili otkaze, koje je potpisao predsjednik Uprave HAC-a Stjepko Boban i kao obrazloženje otkaza naveo nedolazak na posao, što je bila osnova za kasnije podizanje tužbe pritvorenika protiv HAC-a.

Prema pisanju Novog lista, Jurica Prskalo tužbom potražuje povratak na radno mjesto savjetnika uprave društva, gdje mu je plaća iznosila 31.303 kuna bruto. Goran Legac također traži povratak na posao savjetnika uprave društva, kao i naknadu plaće, koja mu je iznosila 28.308 kuna bruto. Na kraju povratak na radno mjesto glavnog inženjera, gdje mu je plaća u vrijeme otkaza iznosila 18.453 kune traži i Željko Kandžija.

Poseban kuriozitet važi za Legca i Kandžiju, jer su oni navedene ugovore o radu sklopili dok su bili u zatvoru. Prvo su bili smijenjeni i postavljeni na druga radna mjesta, potpisali nove ugovore o radu, pa su onda strože kažnjeni, jer im je Uprava HAC-a na čelu s Bobanom dala otkaze tih ugovora o radu sklopljenih u zatvoru.

Jednostavan izračun pokazuje da je trojka iz HAC-a dobila otkaz prije 32 mjeseca, što znači da im pripada naknada od 32 plaće plus kamate. To u slučaju Jurice Prskala već sada iznosi oko 1,3 milijuna kuna, a za Gorana Legca oko 1,2 milijuna kuna, dok je u slučaju Kandžije naknada za neisplaćene plaće u ovom trenutku stigla do svote od približno 800.000 kuna. Ukupno Prskalo, Legac i Kandžija već sada potražuju oko 3,3 milijuna kuna, piše Novi list.