pomoć otpisanih

Prozivaju ih da su postali žetončići; što je dobila stranka Brune Esih da bi pomogla Bandiću?

13.12.2019 u 18:58

Bionic
Reading

Tri amandmana teška 10 milijuna kuna bila su dovoljna da Neovisni za Hrvatsku daju potporu Milanu Bandiću prilikom izglasavanja proračuna za 2020. godinu prije nekoliko dana. Istom onom Bandiću s kojim su prekinuli suradnju prije godinu dana i koji ih je odrezao čim je našao nove 'žetone'

Bili su lokalni izbori u lipnju 2017. i Milan Bandić se našao u nebranom grožđu. Da bi zadržao vlast u Zagrebu, morao je naći partnere u Neovisnima za Hrvatsku. A najveća cijena toga bio je Tito, odnosno njegov trg u Zagrebu. Tito je arhiviran, Bandić ga se odrekao, a nekoliko mjeseci kasnije počinju se nazirati pukotine u vezi onih koje je maršal povezao.

'Naši prijedlozi se ignoriraju', vapili su već u proljeće 2018. Neovisni za Hrvatsku ispred medija.

A onda je u kasnu jesen brak iz interesa okončan.

'Svoju smo odluku rekli - 13. prosinca glasat ćemo protiv proračuna. Želja nam je da se stvari istjeraju na čistac, da vidimo idemo li na izbore ili oni koji glume oporbu konačno pokazuju svoje pravo lice i odlaze u suradnju', kazao je prije nešto više od godinu dana Krešimir Kartelo iz Neovisnih za Hrvatsku.

Bandić je našao žetone koji su mu poduprli proračun i nastavio dalje.

Hvalili su tih dana Neovisni novinare koji su proniknuli u to koja bi tri nova žetona mogla biti na Bandićevoj hrpi i praktički rekli nikad više. Ali nikad ne reci nikad.

Stranka Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića u međuvremenu se prepolovila. Hasanbegović, Tomislav Jonjić i Ana Lederer otišli su na jednu stranu, a Esih i Kartelo na drugu. Onu koja je ih je prije samo godinu dana 'napucala niz stepenice'.

Zagreb je prije nekoliko dana čekalo niz važnih odluka - od novog izglasavanja proračuna, preko odluke o poskupljenju otpada, do dizanja kredita od 537 milijuna kuna za žičaru.

Nekoliko dana prije sjednice Skupštine Neovisni za Hrvatsku, odnosno Esih i Kartelo najavili su podršku proračunu jer je Bandić zauzvrat odlučio prihvatiti njihova tri amandmana. Bili su to jedini oporbeni amandmani koji su prihvaćeni, a bilo ih je četrdesetak.

Riječ je o projektima vrijednima 10 milijuna kuna. Prvi je osiguravanje dodatnih sredstava za izradu tehničke dokumentacije za izgradnju stadiona Maksimir (6,5 milijuna kuna), drugi dodatna sredstva za izradu tehničke dokumentacije u visini od 2,5 milijuna kuna za istočni jarunski most i treći dodatna sredstva za uređenje vojnog groblja iz Drugog svjetskog rata u iznosu od milijun kuna.

'Ne radi se o masovnoj grobnici s neimenovanim ljudima, moji su tamo ubijeni, već o grobnim poljima s imenima i prezimenima. Oni do danas nisu dobili nadgrobne spomenike koje su imali do 1945., kada su u morbidnom obračunu Jugoslavenske armije s mrtvacima njihova groblja polja preorana', rekao je tada Kartelo.

Prije nego li će se proračun izglasati bivši stranački kolega Zlatko Hasanbegović u bizarnom obračunu oko mjesta za sjedenje nazvao je svoje kolege novim žetončićima Milana Bandića koji pod krinkom amandmana što se neće nikad realizirati podupiru skupštinsku većinu, na što je Esih uzvratila da bi proračun bio usvojen i bez njihovih glasova.

I nije lagala. Bandić je trebao 26 ruku, a s njima ih je imao 28. Potom je uslijedila odluka o poskupljenju odvoza otpada u Zagrebu, a koja od 1. veljače 2020. leti u nebo. Skupštinska oporba dvaput je uspješno opstruirala izglasavanje rušeći kvorum, a onda je za Bandića i HDZ treća bila sreća.

Na sjednici se pojavio Kartelo i glasao protiv, ali je svojim pojavljivanjem omogućio kvorum i da se ona izglasa.

Bilo je to dovoljno da ga oporba krene prozivati, a Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!) ustvrdio je da je 'taj takozvani zastupnik oporbe glasao za proračun i omogućio donošenje odluke o otpadu jer je vladajućoj većini za kvorum nedostajao jedan zastupnik'.

Na prozivke iz redova oporbe Kartelo je uzvratio tvrdnjom da je oporba glasala kao on, odluka ne bi prošla.

Naveo je da je za odluku glasalo 26 gradskih zastupnika - 24 ih je bilo za tu odluku, on je bio protiv, a nestranačka zastupnica Ljerka Mintas Hodak bila je suzdržana.

'Matematika je - da su oni sjedili na svojim mjestima i glasali, ta odluka ne bi prošla. Da su svi oni napravili svoj posao, došli, sjeli u klupe, glasali, ta odluka ne bi prošla jer nije 26 zastupnika glasalo za nju', kazao je Kartelo.

Hoće li im se amandmani i realizirati ili će opet ispred novinara kukati kako se ignoriraju njihovi prijedlozi, tek ćemo vidjeti.