BLOOMBERGOV INDEKS

Provjerite dnevno stanje računa milijardera

06.03.2012 u 16:00

Bionic
Reading

Standardno, liste najbogatijih ljudi na svijetu objavljuju se u skoro svim financijskim medijima, uglavnom godišnje ili kvartalno. No Bloomberg je odlučio uvesti dinamičnost u popularnu listu najbogatijih te ju svakodnevno upotpunjavati novim podacima o neto vrijednosti svakog pojedinog člana

Tzv. Blooomberg indeks milijardera želi pružiti najtransparentnije procjene dvadeset najvećih svjetskih bogatstava, koje će se mijenjati svakodnevno, ovisno o stanju na tržištu. U obzir se tako uzimaju mijenjajuće vrijednosti dionica kompanija u kojima milijarderi s liste imaju većinske udjele, a u onim slučajevima u kojima se njihovo vlasništvo ne može jasno potvrditi, vrijednost se izostavlja iz formule izračunavanja konačnog indeksa.

Također, u obzir se uzimaju i specifične geopolitičke okolnosti tako da ocjena agencije Standard & Poor's za određenu zemlju, čiji se sustav drži rizičnim, može eventualno utjecati na konačni rejting.

Od konačnog prihoda od dividendi i prodaje dionica oduzimaju se porezi, ovisno o zemlji u kojoj osoba s liste ima prijavljeno boravište. Smatra se da među dvadesetoricom odabranih nema privatnih dugova, a u konačnu neto vrijednost ubrajaju se i bogatstva članova najuže obitelji, budući da bogatstva milijardera idu u kategoriju obiteljskih bogatstava.

No unatoč nizu uključenih faktora u izračunavanju konačne neto vrijednosti uvijek je prisutna određena doza procjene i spekulacije te je uz svakog kandidata naveden i stupanj povjerljivosti podataka, koji ide od najvišeg stupnja, u kojem je vlasništvo mahom vezano uz javne kompanije do najnižeg, u slučajevima vlasništva nad privatnim kompanijama u kojima je teže doći do pravih podataka te odbijanja vlasnika da komentiraju iznos vlastitog bogatstva.

Prema aktualnoj listi, prvo mjesto drži, s procijenjenom neto vrijednošću od 68,4 milijarde dolara, Meksikanac Carlos Slim Helu čije se bogatstvo temelji na udjelima u telekomunikaciji, bankarstvu i rudarskoj industriji. Slijede ga Bill Gates, osnivač Microsofta (62,1 milijarde dolara) i ulagač Warren Buffett (44,3 milijarde dolara). Na četvrtom mjestu je najbogatiji Europljanin Ingvar Kamprad (42,7 milijarde dolara), većinski vlasnik Ikee, dok je na četrnaestom mjestu najbogatija žena Christy R. Walton (25 milijardi dolara), udovica koja nakon smrti muža drži devet posto vlasništva u američkom lancu Wal-Mart.