aktivni odmor

Provjerili smo kakvi su planovi državnog vrha za ljeto: Tko će u Sinj, a tko u Australiju

22.07.2017 u 11:04

Bionic
Reading

Dok su ljetne ferije za saborske zastupnike već počele, državni vrh još uvijek radi punom parom, a tako će vjerojatno biti do početka kolovoza. Kakvi su točno planovi čelnih ljudi države, provjerili smo na Pantovčaku, u Banskim dvorima i Saboru

Proslava obljetnice Oluje te Sinjska alka dva su događaja ovo ljeto koja će okupiti cijeli državni vrh. Naime i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, kao i premijer Andrej Plenković, pohodit će ove godine 5. kolovoza Knin, u kojem se obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, a svih troje samo dan kasnije bit će i na Sinjskoj alci.

Dio službenih ljetnih aktivnosti, kao i godišnji odmor, još uvijek nisu dogovorili, doznajemo na Pantovčaku, u Banskim dvorima te u Saboru.

Već sljedeći tjedan na godišnji odmor će predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, kako je potvrdila u razgovoru za HRT-a. Tjedan dana odmarat će se u vojnom kompleksu Penada na Brijunima. Predsjednica je na Brijunima ljetovala i prošle godine.

Poznato je da od sredine kolovoza neće boraviti u Hrvatskoj. Tada je naime planiran službeni put u Australiju i Novi Zeland. Osim boravka u Canberri, predsjednica bi trebala posjetiti hrvatsku zajednicu u Sydneyju, Melbourneu i Geelongu.

Kako je Sabor završio svoje zasjedanje, njegov predsjednik Gordan Jandroković ima gotovo dva mjeseca za korištenje godišnjeg odmora. Naravno, onoliko koliko mu to dopuštaju obaveze. Osim obljetnice Oluje i Sinjske alke, Jandroković će sudjelovati na 20. Maratonu lađa na Neretvi 12. kolovoza, potvrdili su za tportal u njegovu uredu.

Jandrokoviću su stigli i pozivi na druge događaje, no još nije odlučio na koji će ići. Jedino je sigurno da predsjednik Sabora ovo ljeto neće ići nikamo u inozemstvo.

Što se pak tiče godišnjeg odmora, kada će ga točno koristiti, Jandroković još nije odlučio. No provest će ga najvjerojatnije u Malinskoj na Krku, na kojem godinama ljetuje, otkrio nam je prije nekoliko tjedana.

Pretpostavlja se da bi Jandroković mogao za godišnji odmor iskoristiti tjedan između obljetnice Oluje i Velike Gospe. Tada će na godišnji odmor najvjerojatnije i premijer Andrej Plenković. U Banskim dvorima nam nisu mogli potvrditi kada će premijer na godišnji, no i u prethodnim kabinetima za odmor se koristio upravo tjedan između obljetnice Oluje i Velike Gospe. Tada se nisu održavale sjednice, a tako je i ove godine.

Plenkoviću je, podsjetimo, prošlo ljeto zbog izborne kampanje bilo uglavnom radno, no s obitelji je vikendima znao otići do Dubrovnika, otkuda mu potječe supruga. Hoće li se ove godine odlučiti za Dubrovnik, Hvar, na kojem je već ljetovao i otkuda mu potječe obitelj, ili neku državnu rezidenciju, tek treba vidjeti.

Što se tiče drugih planova za ljeto, osim obljetnice Oluje i Sinjske alke, Plenković i ministri će 4. kolovoza održati sjednicu Vlade u Kninu. Premijer će vjerojatno imati i druge službene susrete i sastanke, a postoji i mogućnost putovanja u inozemstvo.