SURADNJA HRVATSKE I SRBIJE

Provjeravaju se ratni zločini u srpskim logorima

06.10.2009 u 18:49

Bionic
Reading

Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije provjerava navode iz kaznene prijave koju je u svibnju prošle godine protiv nepoznatih osoba zbog ratnog zločina nad ratnim zarobljenicima podnijela Udruga pravnika 'Vukovar 91.', priopćila je Služba za odnose s javnosti Tužiteljstva u Beogradu.

U kaznenoj prijavi se navodi kako je u drugoj polovici 1991. godine u ratom zahvaćenim područjima u Hrvatskoj, a posebno u Vukovaru, zarobljavano stanovništvo hrvatske nacionalnosti od strane pripadnika tadašnje JNA.

Potom su zarobljeni prebacivani u Srbiju gdje su, stoji u prijavi Udruge 'Vukovar 91.', u konc logorima formiranima u Sremskoj Mitrovici, Stajićevu, Begejcima, Nišu i Beogradu, bili izloženi zlostavljanju, zastrašivanju, stalnom mučenju, premlaćivanju i pljački. Pritom su bili smješteni u nehumanim i nehigijenskim uvjetima, bez adekvatne ishrane i zdravstvene zaštite, a pojedini ratni zarobljenici su tada i ubijeni.

U prijavi se spominju tri ubojstva u Stajićevu i dva u Mitrovici. Kako se navodi u dopisu Tužiteljstva Srbije, prema spomenutoj kaznenoj prijavi odgovornost za sve navedeno snose zapovjednici i čuvari konc logora, a priložen je i cjelovit popis logoraša, dok se kao dokazi navode izjave preživjelih zarobljenika, te medicinska dokumentacija što je dostavljeno i DORH-u.

-'Zbog provjere tih navoda i potpunog utvrđivanja činjenica u tom predmetu obratili smo se MUP-u Srbije i Sigurnosno-informativnoj agenciji. Prikupljene su i obavijesti od građana, pribavljena raspoloživa dokumentacija - medicinska, naredbe, vojni akti i drugo, te upućen dopis DORH-u u Zagreb radi dostave cjelokupne dokumentacije koja se spominje u kaznenoj prijavi Udruge pravnika 'Vukovar 91.', stoji u dopisu srbijanskog Tužiteljstva.

Navodi se i kako je u Beograd iz DORH-a stigao odgovor kako se „prikupljaju dokazi i obavlja kriminalistička obrada“ nakon čega će biti dostavljena tražena dokumentacija. Nakon toga će i Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije moći odlučivati o daljnjem postupanju o 'slučaju logori', o kojem se u Srbiji provode predistražne radnje, piše Jutarnji.hr.