OBAVJEŠTAJCI NA MUKAMA

Provaljeno ime šefa CIA-e u Islamabadu?

09.05.2011 u 13:22

Bionic
Reading

SAD istražuje zašto su pakistanski mediji objavili ime osobe za koju kažu da je šef CIA-e u Islamabadu i je li to bio pokušaj prokazivanja agenta nakon ubojstva Osame bin Ladena, javlja američka desna TV postaja FoxNews

Ubojstvo vođe Al Kaide otežalo je ionako napete odnose SAD-a i Pakistana, koji je zanijekao bilo kakvu upoznatost s Bin Ladenovim dugogodišnjim skrovištem.

Navodno ime šefa CIA-e u Islamabadu - jednog od najznačajnijeg i najosjetljivijeg položaja te obavještajne agencije - prvo je objavljeno na privatnoj pakistanskoj televiziji ARY, izvijestio je Wall Street Journal. ARY je izvijestio o sastanku čelnika CIA-e i direktora pakistanske obavještajne službe.

Associated Press piše da je ime netočno, a šef ARY-jeve centrale u Islamabadu rekao je za The Journal da bi izvještaj izgubio na kredibilitetu u slučaju da ime nije objavljeno.

Trenutačno ne postoji plan da se šefa CIA-e povuče sa zadatka, a CIA odbija komentirati slučaj.

Asad Munir, bivši čelnik pakistanskih obavještajaca, rekao je AP-u da vrlo malo osoba zna ime šefa CIA-e u Islamabadu, no da objavljivanje imena neće nužno ugroziti njegovu sigurnost.

'Uobičajeno je da obavještajci imaju kodna ili lažna imena', rekao je Munir Said. 'Moje ime bilo je svima poznato. Samo ako postoji njegova fotografija, njegov bi život bio ugrožen.'

Ako pakistanska vlada stoji iza objavljivanja imena, to bi bio drugi takav slučaj u posljednjih šest mjeseci.

U prosincu, CIA je povukla tadašnjeg šefa iz Islamabada zbog prijetnji smrću nakon objavljivanja njegova imena.

Tada su pakistanski obavještajci zanijekali svoju upletenost i upozorili da bi takve optužbe mogle naštetiti ionako krhkoj suradnji na protuterorizmu sa SAD-om.

Tjedan dana nakon napada u Abotabadu, veleposlanik Husain Haqqani rekao je u intervjuu ABC-u da je Pakistan 'uvrijeđen' zbog 'kršenja njegovog suvereniteta', no i da će se 'zakotrljati glave' ako istraga pokaže postojanje bilo kakvog ortakluka unutar vlade u skrivanju Bin Ladena.