UHIĆENA KAŠTELANKA

Provalila u crkvu i ukrala 200 godina staru krunu

26.07.2012 u 16:32

Bionic
Reading

Dvije srebrne krune stare dvjestotinjak godina te vrijedni zlatni lančić i privjesak ukrala je u utorak i srijedu s oltara dviju crkava u Kaštelima 50-godišnja mještanka koja je uhićena, doznaje se danas u splitskoj policiji

Vrijedni nakit koji je prodala stanici za otkup zlata vraćen je crkvi.

Policija je za Hinu potvrdila da je prvu provalnu krađu izvela u utorak tijekom noći, kada je provalila u crkvu Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije u Štafiliću i s kipa Gospe na oltaru ukrala srebrnu krunu, zlatni lančić i privjesak. Sljedeće noći činila je isto u Kaštel Starom, gdje je provalila u crkvu Gospe od Ružarija i s oltara na kojem je bio kip Isusa ukrala je srebrnu krunu staru 200 godina.

Vrijednost ukradenih predmeta je velika, no zahvaljujući brzoj intervenciji policije, kradljivica je danas uhićena, a nakit vraćen.

Kruna s Isusova kipa na oltaru crkve Gospe od Ružarija je iz 18. stoljeća i, kako se doznaje, riječ je o vrijednoj kulturnoj baštini. Župna crkva Gospe od Ružarija u Kaštel Starom, smještena nedaleko od stare gradske jezgre, gradila se sto godina i jedan od najvećih sakralnih objekata u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Zaštitnica Gospa od Ružarija slavi se u Kaštel Starom od 1630. godine.