ZATVORENO SAVJETOVANJE

Proučili smo što nova pravila o ambalažnom otpadu donose za građane, a što za trgovce

25.04.2019 u 21:13

Bionic
Reading

Ministarstvo zaštite okoliša u četvrtak zaključuje savjetovanje o izmjenama Pravilnika o ambalažnom otpadu. Donosimo što on donosi za građane, a što za trgovce. Istovremeno, Ministarstvo je u proceduru uputilo nacrt poziva za sve one koji se žele baviti unosnim biznisom s otpadom. Iz njega je razvidno da će otpada biti sve više...

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike danas zatvara e-savjetovanje o izmjenama Pravilnika o ambalažnom otpadu, a ono što će posebno zanimati građane, posebno one kojima kopanje po kontejnerima znači i preživljavanje, je da povratna naknada od 50 lipa ostaje s tim da bi od 1. siječnja iduće godine trebala biti uvedena i za pića u ambalaži od dva decilitra, a naknada bi se ponovno vraćala i na ambalažu od mlijeka i mliječnih proizvoda.

A upravo povratak ambalaže od mlijeka i mliječnih proizvoda izazvao je brojne prijepore i rasprave, a protiv njenog povratka su i proizvođači mlijeka i mliječnih proizvoda, ali i dio trgovca.

I dok prvi navode kako će zbog toga njihovi proizvodi poskupjeti, posebno oni u plastičnim čašicama, drugi navode da prikupljanje istih izaziva određeni sanitarni problem.

Uz to, dodaju, s obzirom na to da izmjene predviđaju zamjenu ljudi automatima i očitavanja barkoda s ambalaže, jer se ista ne bi trebala brojati ručno, to će za posljedicu imati povećanje troškova, ali i smanjenje broja zaposlenih.

Naime, izmjene spomenutog Pravilnika predviđaju da trgovci s trgovinama većima od 200 m2 već od ove godine počnu dobivati veće nagrade za strojno preuzimanje ambalaže, odnosno da im se ta naknada postupno smanjuje do 2021. ako ambalažu preuzimaju i broje ručno.

U nizu iznesenih primjedbi navodi se da će, ostane li Pravilnik onakav kakav je predložen, Hrvatska biti jedina od osam zemalja EU-a s depozitarnim sustavom koja ima povratnu naknadu i na mliječnu ambalažu.

  • +6
Procesuiranje ambalaže Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Razlog za automatizaciju preuzimanja ambalaže s barkodom očito leži u činjenici da se povratna naknada posebno u pograničnim područjima sa Slovenijom i BiH isplaćuje i za onu koja nije proizvedena u Hrvatskoj.

I dok jedno savjetovanje zatvara, nadležno Ministarstvo paralelno je otvorilo drugo savjetovanje vezano za otpad, odnosno za sve one koji se žele baviti unosnim biznisom.

U proceduru je tako upućen nacrt javnog poziva za podnošenje Programa za obavljanje usluge sakupljanja neopasne otpadne ambalaže.

I dok se čeka da se vidi tko će se sve javiti na poziv, ono što je jasno iz procjena Ministarstva je da će posla u narednih pet godina biti. Naime, procjene govore, a to je vidljivo iz tablice, da će količine svih vrsta otpada rapidno rasti.