PREGRUPIRANJE U TAJLANDU

Protuvladini prosvjednici počeli se razilaziti

14.04.2009 u 09:00

Bionic
Reading

Više stotina prosvjednika protiv tajlandske vlade, koje su u ponedjeljak navečer okružili brojni pripadnici snaga sigurnosti blizu sjedišta vlasti u Bangkoku, počeli su se razilaziti u utorak po naređenju njihovih čelnika.

"Vodili smo razgovore od prošle noći i odlučili smo se razići", rekla je čelnica prosvjednika Prateep Ungsongtham Hata

Ona je dodala da će neće predati vlastima već se razići jer nisu učinili ništa loše, dok je nekoliko tv-mreža ranije prenijelo da su prosvjednici spremni predati se snagama sigurnosti.

Prema jednom vojnom glasnogovorniku više od 2.000 prosvjednika ostalo je tijekom noći ispred sjedišta vlade, u okruženju naoružanih vojnika i oklopnih vozila, dan nakon nasilja u kojima su poginule najmanje dvije osobe a 113 je ranjeno. U utorak je još 44 ozlijeđenih prevezeno u bolnicu.

Prateep je objasnila da su odlučili otići s mjesta skupa jer žele izbjeći svako krvoproliće

Ubrzo nakon toga više stotina "crvenih košulja", prosvjednika vjernih bivšem premijeru Thaksinu Shinawatri, počelo se razilaziti i napuštati svoje glavno okupljalište na trgu u blizini sjedišta tajlandske vlade, odakle su od 26. ožujka zahtijevali smjenu vlade.

Premijer Abhisit Vejjajiva je u nedjelju u Bangkoku proglasio izvanredno stanje zbog prosvjeda "crvenih košulja" koje već nekoliko tjedana traže njegovu ostavku i održavanje prijevremenih izbora.

Za razliku od prosvjeda oporbenih monarhista koji su koncem 2008. ubrzali pad vlade sklone bivšem premijeru Thaksinu Shinawatri, vojska ovaj put nije bila pasivni promatrač prosvjeda i nije oklijevala pucati u zrak pravim metcima kako bi rastjerala "crvene košulje".

Thaksin Shinawatra koji je zadnjih tjedana okupljao pristaše "revolucije protiv nezakonite vlade", živi u inozemstvu otkako je zbog zloporabe ovlasti osuđen na dvije godine zatvora.