radimir čačić

'Protuepidemijske mjere dale rezultate. U Varaždinskoj županiji sedmodnevna brojka pala sa 1216 na 570'

23.12.2020 u 12:20

Bionic
Reading

Varaždinski župan Radimir Čačić u srijedu je izjavio kako bez ikakve dvojbe može reći da su protuepidemijske mjere uvedene u Varaždinskoj županiji 21. prosinca pokazale rezultate, jer je sedmodnevna incidencija s 1216 pala na 570 na sto tisuća stanovnika

Čačić je rekao da očekuje kako će se taj trend nastaviti i da je za cijelu Hrvatsku ključno da padne pritisak na zdravstveni sustav, kao i broj umrlih.

"Jasno je da su žarišta svaki kontakt i povećan broj kontakata, to može otvoriti prostor za nove zaraze. Intenzivna obiteljska druženja koja su počela će otvoriti tu opasnost”, rekao je Čačić. Ocijenio je da će novi sustav mjera koji uključuje zabranu kretanja, bez posebnog troška, ali uz određen izostanak komfora, pridonijeti da intenzivno širenje virusa bude ublaženo. Uvjeren je da je Varaždinska županija prošla vrhunac pandemije.

Zamoljen da komentira izjavu člana Znanstvenog savjeta Vlade RH  Gordana Lauca koji tvrdi da je prokuženost u Varaždinskoj županiji na 40 posto, Čačić je rekao da je ista osoba najprije spominjala razinu od 100 posto.

„Čuo sam da je ustvrdio i da će padati broj na kisiku i broj umrlih, što i nije bilo baš teško zaključiti, nakon što smo incidenciju smanjili s 1.216 na 570. To bi izračunao i dečko na cesti koji ide u 1. razred osnovne, pa može i Lauc”, rekao je varaždinski župan.

Izjave pojedinaca da nije trebalo zatvarati ugostiteljstvo, nego proizvodnju, nazvao je neodgovornim i opasnim, napomenuvši da je u ugostiteljstvu u Varaždinskoj županiji zaposleno 2.700 ljudi, a u industriji 42.000.

„Možemo konstatirati da ovog trenutka Grad Zagreb i Varaždinska županija imaju najnižu nezaposlenost u Hrvatskoj i najnižu nezaposlenost u Europi. Nama ova pandemija sa stanovišta nezaposlenosti nije nanijela štete koje su se mogle dogoditi i koje su se zaista dogodile”, rekao je Čačić  istaknuvši  da govori o drugom valu pandemije koronavirusa.

Podsjetio je da u prvom valu nisu zatvarane tvornice, ali da je došlo do potpunog pada gospodarske aktivnost u Hrvatskoj u cjelini, kao i u Varaždinskoj županiji.

„Drugi krug mi nemamo takve posljedice, što je izuzetno važno. Zato je bilo važno zaustaviti te sulude i neodgovorne ideje da zatvaramo industriju jer se pokazalo da je zaraženost na razini od okvirno između dva i  četiri posto”, rekao je Čačić zaključivši da je to potpuno beznačajno na razini općeg stanja u populaciji.