VELIKI IZAZOV ZA OSOBLJE

Protokoli u Areni izbrušeni su do najsitnijeg detalja; prvi pacijenti stižu iza podneva

27.11.2020 u 22:31

Bionic
Reading

S obzirom na rast broja zaraženih i sve veći pritisak na bolnički sustav, aktivira se zagrebačka Arena. Prvi pacijenti u Arenu dolaze u subotu iza podneva, a trebalo bi ih tijekom dana stići dvadesetak. U pitanju su pacijenti sa lakšom kliničkom slikom

Kao nekad na prvoj crti. Pukovnik Berislav Dalić priprema ljude za najtežu bitku.

'Domovinski rat, neprijatelj poznat, teška razaranja, teška usporedba s današnjim vremenom. Danas neprijatelj sitan, malen, mnogobrojan, nepredvidiv', rekao je pukovnik Dalić, neurolog, zapovjednik vojne sastavnice u Stacionaru Arena Zagreb, za Dnevnik HRT-a.

  • +12
Arena Zagreb Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX

Zbog koronavirusa sportska dvorana postaje covid stacionar. U subotu se ondje očekuje prvih 20 pacijenata.

'Veliki izazov za mene i sve moje kolegice je da se sačuvamo, da sačuvamo naše kolege liječnike, odnosno da se sustav sačuva da bi se drugi bolesnici mogli zbrinjavati od drugih bolesti kojima su izloženi svakodnevno', ističe Snježana Krpeta, mag. med. techn., koordinatorica za organizaciju sestrinske službe u stacionaru Arena.

  • +4
Prezentacija stacionara u Areni Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji

Uz medicinske sestre u Areni je raspoređeno 18 liječnika. Tri iz MORH-a, 15 iz bolnice u Vinogradskoj.

'Liječnici koji ovdje rade, ja im toliko vjerujem jer ih poznajem osobno i s njima svakodnevno radim da bi im ja svoje zdravstveno stanje i situaciju povjerila bez ikakvog problema, u toj mjeri im vjerujem', kaže doc. Marija Gomerčić Palčić, voditeljica COVID odjela u KBC-u Sestre milosrdnice, voditeljica liječnika u stacionaru Arena.

Protokoli za medicinske timove u Areni izbrušeni su do najsitnijeg detalja. U jednoj smjeni - četri puta moraju promijeniti zaštitnu opremu. Nakon tri sata rada na COVID odjelu medicinski tim izlazi ovdje u takozvanu "prljavu zonu". Ondje se vani prozračuju 15 minuta, zatim ulaze u prvi šator gdje skidaju prljava odijela, zatim ulaze u drugi, gdje oblače nova odijela, a nakon toga ulaze ovdje u čistu zonu.

Arena je za sada spremna za prihvat 100 oboljelih. Uz trećinu kreveta spremne su boce s kisikom. Velike bitke za sve oboljele u Hrvatskoj su pred nama.