STOP CARINA

Protiv švercera ubuduće Šukerovim presretačima

14.12.2009 u 10:55

Bionic
Reading

Uz policijske presretače, popularno nazvane Kobre, Hrvatska je dobila i carinske presretače koje bismo mogli nazvati i Šukerovim Kobrama jer su u nadležnosti ministra financija

Carinski presretači imaju sve ovlasti poput policijskih, samo što ne otkrivaju prometne prekršitelje, nego one koji krše carinske i trošarinske propise i mogu djelovati na svim hrvatskim cestama, koristeći se posebnim vozilima. Poput presretača, mogu rotirkama ili bljeskalicama narediti vozaču za kojeg sumnjaju da krši propise iz nadležnosti carinske uprave da zaustavi vozilo.

Carinici će sumnjivcima moći izdavati zapovijedi svjetlosnim signalima i displejem na kojem je ispisano 'Obavezno zaustavljanje', 'Stop carina', 'Stop douanne' i 'Smanjite brzinu'. Također će se moći koristiti kombinacijom zvučnih i svjetlosnih znakova.

Ministar Šuker propisao je da će se zaustavljanje moći obavljati na mjestima očekivanog ili izvanrednog prolaska vozila prilikom provođenja mjera carinskog, trošarinskog ili drugog nadzora iz nadležnosti Carinske uprave. No, zaustavljanjem vozila radi eventualnog otkrivanja carinskih prekršaja ne smije se ugroziti sigurnost prometa niti se vozila smiju zaustavljati u tunelima, na mostovima, zaustavnim trakama i slično.

Reflektirajući prsluk

Carinici koji zaustavljaju vozila morat će biti u službenoj odori te nositi reflektirajući prsluk s natpisom 'Carina'. Ako se vozilo ne zaustavi ili ne postupi po naredbi carinskog službenika, o tome će moći obavijestiti Odsjek za operativnu komunikaciju carinske uprave ili policijske uprave.