DUBROVAČKI ŽUPAN

Protiv sporazuma Tuđman-Izetbegović

27.10.2010 u 23:06

Bionic
Reading

Granični sporazum između tadašnjeg hrvatskog i bosanskohercegovačkog predsjednika Franje Tuđmana i Alije Izetbegovića iz 1999. nikada nije ratificiran, što upućuje na to da on nije bio pravedno rješenje graničnog pitanja između RH i BiH, priopćio je u srijedu župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, u reakciji na jučerašnji razgovor predsjednika RH Ive Josipovića i novoizabranog člana predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića

Predsjednik Josipović sastao se s Izetbegovićem jučer u Dubrovniku i nakon sastanka izjavio da je pitanje granice jedno od otvorenih pitanja između dviju zemalja, te da je jedan od mogućih načina rješavanja ovog pitanja sporazum o granici koji su 1999. potpisali Franjo Tuđman i Alija Izetbegović i koji, kako je kazao, u velikoj mjeri zadovoljava interes obiju zemalja.

Župan Nikola Dobroslavić u svom reagiranju posebno se osvrnuo na hrvatsku granicu s BiH na području Kleka i Malostonskog zaljeva i pritom podsjetio kako je granica na tom području veoma osjetljivo i iznimno važno pitanje za Dubrovačko-neretvansku županiju, ali i za RH.

Sporazum Tuđman-Izetbegović nije nikada ratificiran što upućuje na to da on nije bio pravedno rješenje ovoga prijepora, naglasio je Dobroslavić, navodeći da su nakon 1999. objavljeni brojni dokazi da otočići Mali i Veliki Školj te vrh poluotoka Kleka pripadaju Hrvatskoj.

'Ako je to tako, bilo bi neodgovorno i nedopustivo prepustiti taj teritorij BiH. Također, određivanje granica suprotno stanju u trenutku nastajanja samostalnih država je neprihvatljivo. Stoga smatramo da treba iznova razmotriti sve povijesne i druge dokumente te donijeti odgovarajuće rješenje. Ukoliko oko toga ne bude suglasja, može se koristiti i arbitraža', stoji u priopćenju župana dubrovačko-neretvanskog Nikole Dobroslavića.