POLITIČKI ANALITIČARI O KOSOR

Protiv korupcije s onima koje treba hapsiti

30.09.2010 u 14:14

Bionic
Reading

Jadranka Kosor bi politički preživjela hapšenje Ive Sanadera kad bi u svom obračunu s korupcijom ostala dosljedna i kad bi išla do kraja, a svi tragovi i vode prema bivšem premijeru, smatraju sugovornici tportala

Politolog Višeslav Raos je mišljenja da bi Jadranka Kosor politički preživjela uhićenje Ive Sanadera, ali smatra da takav potez, ako dođe do njega, dolazi prekasno te da je to trebala napraviti nakon što je preuzela vlast. 'Sada izgleda kako se sve pokušava svaliti na jednu osobu kako bi abolirala sebe, ali i ostatak predsjedništva HDZ-a', kaže politolog.

Politički analitičar Davor Gjenero slaže se da bi preživjela Sanaderovo hapšenje. Smatra da će Kosor ići do kraja i da joj pritom na put ne mogu stati nezadovoljnici iz HDZ-a. 'Oni vode politiku 'ne talasaj' iz devetog kruga pakla', kaže Gjenero. U tom kontekstu sagledava i poruku koju im je o smjenama poslala iz New Yorka, u smislu 'ja sam ta koja donosi odluke i koja kadrovira'. Prema njegovom mišljenju, poruka se više odnosila na vrh samog HDZ-a nego na Vladu.

Kosor se nalazi u teškoj situaciji, a Gjenero kaže da je ona već neko vrijeme svojevrsna zatočenica svoje protukorupcijske politike jer se protiv korupcije u Vladi bori s kadrovima koje bi zapravo trebala hapsiti. Zbog toga ona treba provesti, smatra on, lustraciju u HDZ-u. Za Raosa situaciju komplicira i činjenica da je Kosor izrasla iz Vlade i ne može tvrditi da ništa nije znala.

'Ova uhićenja se mogu tumačiti i kao oblik revanšizma i pokušaj ustoličenja sebe kao osobe koja će akumulirati svu moć', mišljenja je ovaj politolog.

Predsjednik Građansko-etičkog foruma Hrvatske don Ivan Grubišić
kaže da je on odavno progovorio o potrebi korjenitih promjena politike pri vođenju države. Sustav koji je izgrađen s pretjeranim brojem županija i općina podređen je ostvarivanju lagodnog života podobnima. 'Sanader je morao otići po diktatu Europe i Amerike zbog afere Hypo, a Kosoricu ta ista Europa i Amerika mogu spasiti da bude dosljedna do kraja i da je se ne smijeni', smatra Grubišić. Nije isključeno, smatra on, ni da je unutar HDZ-a 'smijene i postave nekoga bezveznoga'. Grubišić misli da ako smijeni dva ili tri ministra, Kosor neće ništa napraviti jer situacija zahtijeva drastičnije rezove.

Ako uspije u svom naumu, rekao nam je Gjenero, i pobijedi na idućim izborima, Kosor će izrasti u moćnu političarku te će državu moći voditi kao kancelarka, a ako ne uspije, HDZ će na nju svaliti odgovornost za sve neuspjehe.

Politolog Višeslav Raos je postavio još jednu tezu koju je zanimljivo istaknuti. Iako mnogi smatraju da bi nam hapšenje Ive Sanadera olakšalo put u EU i zatvaranje famoznog poglavlja 23 koje se odnosi na pravosuđe i borbu protiv korupcije, Raos ne smatra da će biti baš tako. 'Sanader je tijekom godina ostvario dobre veze, poznanstva među europskim političarima te je stekao njihovo povjerenje. Njegovim hapšenjem dovodimo i njih u nezgodnu poziciju, tako da će na Hrvatsku u najmanju ruku gledati čudno', objašnjava Raos. Posebne potrese bi, nastavlja, doživjela i austrijska politička scena u kontekstu afere Hypo u tom slučaju.

Možemo završiti riječima don Ivana Grubišića koji ne vidi izlaz iz sadašnje situacije s ovim političarima i programima. 'Potrebno je kompletno mijenjati politiku', zaključio je Grubišić.