MALVERZACIJE U BRELIMA

Protiv bivšeg načelnika USKOK podignio optužnicu

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 16.03.2010 21:44
  • Objavljeno 16.03.2010 u 21:41
brela plaža

brela plaža

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Ivo Ravlić

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv bivšeg načelnika općine Brela Ante Ivanca (1957.) zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti, te pribavljanja imovinske koristi u iznosu od oko 268 tisuća kuna

Optužnicom se Ivanac tereti da je kao predsjednik Općinskog vijeća i načelnik Općine Brela, od svibnja do kolovoza 2005., u Brelima, zlouporabio položaja i ovlasti, priopćio je danas USKOK-a na internetskim stranicama Državnog odvjetništva RH.

Naime, nakon što je presudom Županijskog suda u Splitu iz 2004. godine poništen ugovor o korištenju poslovnog prostora u vlasništvu Općine Brela, koji je bio sklopljen s trgovačkim društvom u njegovom vlasništvu, zbog pogodovanja njegovom trgovačkom društvu, okrivljenik je htio omogućiti daljnji zakup tog poslovnog prostora uz zakupninu manju od tržišne cijene, navodi se u priopćenju.

Potom je dogovorio sa svojim šogorom da ovaj osnuje tvrtku radi natjecanja za zakup tog poslovnog prostora te potom za direktoricu imenuje zaposlenicu obrta u vlasništvu okrivljenika, što je njegov šogor i učinio.

Zatim je 23. svibnja 2005. okrivljeni Ivanac objavio javni natječaj radi davanja u zakup navedenog poslovnog prostora uz uvjete natječaja koje je sam odredio, kao i cijenu zakupnine od 25 kuna po kvadratnom metru, iako je znao da je tržišna cijena zakupnine najmanje 80 kuna po kvadratnom metru.

Također je odredio plaćanje jamčevine u iznosu od 4.000 kuna kao uvjet prijavljivanja te je neosnovano uvjetovao zakupoprimcu plaćanje obeštećenja u korist njegovo trgovačkog obrta, navodi USKOK.

Nakon što je tvrtka koju je osnovao njegov šogor, 30. svibnja 2005. podnijela svoju ponudu bez dokaza o plaćanju propisane jamčevine, okrivljenik je s direktoricom te tvrtke u ime općine Brela sklopio ugovor o zakupu poslovnog prostora po cijeni od 25 kuna po kvadratnom metru na rok od 10 godina.

Ujedno je novom zakupoprimcu neosnovano ugovorena obveza plaćanja 300.000 kuna za uređenje poslovnog prostora tvrtki u vlasništvu okrivljenika kao ranijem zakupoprimcu.

Okrivljeni A.I. potom je s direktoricom tvrtke 1. kolovoza 2005., protivno Zakonu o zakupu poslovnog prostora, za razdoblje od 25. srpnja 2005. do 31. prosinca 2009. ugovorio ustupanje poslovnog prostora trgovačkom obrtu u svom vlasništvu pod istim uvjetima kako je ugovoreno s općinom Brela.

Na opisani način je na štetu Općine Brela omogućio svom trgovačkom obrtu daljnji zakup po znatno nižoj cijeni od tržišne i pribavio imovinsku korist u razlici između tržišne cijene i ugovorene cijene zakupnine, u iznosu od 268.125,00 kuna, navodi se u priopćenju USKOK-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi