JOSIPOVIĆ NAJAVIO

'Protestirat ćemo zbog rehabilitacije Draže Mihailovića'

16.03.2012 u 14:28

Bionic
Reading

'Četnici su bili ratni zločinci, a pokušaj rehabilitacije Draže Mihailovića nije dobar potez Srbije', reakcija je predsjednika Ive Josipovića na najave dijela srpske vlade i medija da će Viši sud u Beogradu izreći pozitivan stav o ulozi zloglasnog četničkog vojvode. Odgovarajući na pitanja novinara, Josipović je kazao da će Hrvatska pričekati sa službenom reakcijom do konačne odluke u Beogradu, no i da se osim službenog protesta neće puno moći učiniti, jer se radi o unutarnjem pitanju Srbije

'Svi dobro znamo kakve su zločine činili četnici, ne samo u Hrvatskoj nego i u drugim dijelovima bivše Jugoslavije. Ni uz najbolju volju ne mogu se sjetiti nijedne njihove bitke protiv okupatora u Drugom svjetskom ratu, a zna se za niz slučajeva gdje su se zajedno s Nijemcima i ustašama borili protiv partizana te da su se zajedno s poraženim snagama povlačili prema Austriji', kazao je Josipović.

Predsjednik je u Splitu izrazio nadu da se hrvatska brodogradnja kao tradicionalna djelatnost mora očuvati, ali i kretati se u realnim okvirima. 'Sve minuse netko mora pokriti. Očekujem održivo rješenje za brodograđevnu industriju, a tamo gdje ga ne može biti očekujem jasan plan socijalnog zbrinjavanja i eventualnog zapošljavanja u drugim djelatnostima.'

Jednako uopćeno Josipović je odgovorio i na pitanje sudbini tvrtke Dioki: mora se učiniti sve u granicama mogućnosti da ona opstane, a socijalna država mora osigurati prava radnika.

Predsjednik je u Split boravio na svečanosti Filozofskog fakulteta povodom pokretanja poslijediplomskih doktorskih studija humanističkih znanosti, a u svom govoru pred studentima i profesorima naglasio je da država 'ima smisla samo ako je socijalna' i upozorio da je hrvatsko društvo 'preuzelo karakteristike divljeg kapitalizma'.