ZAHTJEV SINDIKATA

Prosvjetari u Srbiji štrajkaju zbog plaća

31.01.2011 u 15:44

Bionic
Reading

Oko trećine od 1.804 osnovnih i srednjih škola u Srbiji obustavilo je u ponedjeljak nastavu tražeći povećanje plaća, dok je u više od trećine njih školski sat skraćen na 30 minuta, prema podacima koje je objavio Sindikat obrazovanja Srbije

Zaposleni u prosvjeti s prosvjedom su započeli u petak, tražeći povećanje plaća od 24 posto u odnosu na prethodnu godinu, što je u srbijanskoj vladi ocijenjeno neprihvatljivim uz objašnjenje kako u proračunu za to nema novca.

Sindikalni predstavnici prosvjednika ogorčeni su izjavom srbijanskog premijera Mirka Cvetkovića da svojim zahtjevima za povećanjem zarada ruše stabilnost države. Ocijenivši zahtjeve za povećanjem plaća od 24 posto nerealnim, Cvetković je u nedjelju upozorio da bi to vodilo inflaciji od 300 posto i tečaju od 300 dinara za jedan euro (koji sada vrijedi oko 105 dinara) te makroekonomski upropastilo državu, dodajući da on u tome ne želi sudjelovati.

Srbijanski premijer također je ukazao na opasnost da za prosvjetnim radnicima krenu i pripadnici drugih javnih službi, poput policije ili zaposlenih u kulturi, što bi, po njegovim riječima, izazvalo lančanu reakciju te urušilo makroekonomsku stabilnost.

Srbijansko ministarstvo prosvjete priopćilo je u ponedjeljak da od 1.804 škole u Srbiji, njih 1.326 radi s punim radnim vremenom ili uz satove skraćene na 30 minuta, a da je potpuno obustavilo rad 478 škola.

Ministarstvo navodi da su zahtjevi pojedinih sindikata za povećanjem plaća za 24 posto u odnosu na prethodnu godinu u ovom trenutku nerealni te ukazuje da bi njihovo ispunjavanje dovelo do vrlo ozbiljnog povećanja javne potrošnje, makroekonomske nestabilnosti i rasta inflacije što bi, ocjenjuje se, izazvalo kaos s nesagledivim posljedicama.

'Vlada Republike Srbije i Ministarstvo prosvjete spremni su za nastavak razgovora s predstavnicima sindikata, prosvjetni radnici dobit će povećanje plaća u skladu s planiranim povećanjem plaća u javnom sektoru', kažu iz ministarstva te dodaju da je ministar Žarko Obradović uputio poziv prosvjetnim radnicima da prekinu prosvjed te da se što prije nastavi s nesmetanim procesom obrazovanja.

Predsjednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović za Hinu je izjavio da trenutačna plaća zaposlenih u prosvjeti iznosi oko 40 hiljada do 45 hiljada dinara, što je oko 400 do 450 eura, te da je planirano povećanje trebalo biti u travnju oko 3,5 posto i u listopadu oko 2,4 posto, a sve u ovisnosti od inflacije i rasta bruto društvenog proizvoda.

Pavlović je kazao da očekuje da bi razgovori s premijerom Cvetkovićem i vladom mogli biti nastavljeni u utorak ili srijedu.