ZA NOVI KOLEKTIVNI UGOVOR

[FOTO] Prosvjeduju medicinske sestre i tehničari: Božinović i Fuchs izborili su veće koeficijente, samo Beroš to ne može!

03.02.2023 u 11:49

Bionic
Reading

Medicinske sestre i tehničari organizirali su mirno okupljanje ispred Ministarstva zdravstva. Tvrde da mjesecima pokušavaju pokrenuti pregovore za novi kolektivni ugovor, a da administracija šuti

Ističu da mjesecima pokušavaju pokrenuti pregovore za novi kolektivni ugovor, dok problemi iz 'starog' nisu riješeni. Gomilaju se, napominju, i sudski troškovi koji dodatno opterećuju zdravstveni sustav. Unatoč svemu, resorno ministarstvo i dalje se oglušuje na njihove zahtjeve i važne odluke donose se jednostrano, čime ih se stavlja pred gotov čin, prenosi HRT.

'Naše medicinske sestre kroz sve razine obrazovanja su jako podcijenjene jer bazična medicinska sestra za opću njegu školuje se pet godina da bi imala manji koeficijent od nekoga tko se obrazuje tri godine', ustvrdila je Anica Prašnjak, Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara.

'Ministar unutarnjih poslova uspio je dogovoriti nekakvo povećanje koeficijenata, ministar Fuchs uspio je dogovoriti, samo ministar Beroš ne može dogovoriti, to je jako interesantno. Kad razgovaramo o koeficijentima onda kažu Članak 2, mi ne možemo intervenirati, pa možemo. Ako mogu drugi možemo i mi', poručio je Stjepan Topolnjak, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

  • +25
Prosvjed medicinskih sestara i tehničara pred Ministarstvom zdravstva Izvor: Pixsell / Autor: Slaven Branislav Babic/PIXSELL