OTKAZI KOLEGAMA

Prosvjedovalo oko 150 Večernjakovaca

12.11.2009 u 14:43

Bionic
Reading

U znak solidarnosti prema četvorici fotoreportera Večernjeg lista koji su dobili poslovno uvjetovane otkaze zaposlenici tog dnevnika danas su održali prosvjed pred Večernjim listom na kojem su upozorili javnost da je način na koji su ti zaposlenici dobili otkaz suprotan Zakonu o radu

Na skupu 'Pet do dvanaest', održanom u vrijeme stanke, bilo je 150-ak prosvjednika među njima i zaposleni u ostalim Styrijinim poduzećima te novinari Vjesnika, rekao je predsjednik Vijeća sindikalnih povjerenika Sindikata novinara Hrvatske (SNH) u Večernjem listu Anton Filić

Filić je rekao da je Uprava dala uvjetovane otkaze Renatu Branđolici, Saši Zinaji, Miši Lišaninu i Darku Gorenku unatoč protivljenju Sindikata i Radničkog vijeća i unatoč tome što u Večernjem listu nije prestala potreba za obavljanjem tog posla.

Prema Zakonu o radu, kazao je Filić, zaposlenike se može prekvalificirati i rasporediti na drugo radno mjesto ako prestane potreba za obavljanjem određenog posla. No, dodao je, u konkretnom slučaju nije prestala potreba za fotoreporterskim poslom jer taj posao sad rade zaposlenici prebačeni u Pixell, poduzeće koje je osnovano u sklopu Styrie.

"Tu zakon 'de facto' ne vrijedi ništa jer se po istoj logici Večernji list može riješiti svih zaposlenika, a da njihov posao rade zaposlenici prebačeni u posebna poduzeća", kazao je Filić.

On smatra da je neskrivena namjera poslodavca zamijeniti sve zaštićene radnike drugim jeftinijim radnicima.

Sindikat je stoga Upravi uputio prijedlog izmjena i dopuna kolektivnog ugovora kojim traži da se bez suglasnosti Radničkog vijeća iz Večernjeg lista ne može izdvajati dio poduzeća te bitno mijenjati koncepcija lista i smjenjivati i postavljati glavni urednik, kao i da se ugovor o radu ne može prebacivati u drugo poduzeće bez suglasnosti zaposlenika.

Na stanje u Večernjem listu sindikat je upozorio i premijerku Jadranku Kosor koja im je pak odgovorila da su od Državnog inspektorata i Porezne uprave zatražili provjeru njihovih navoda o nezakonitostima u primjeni propisa iz područja radnih prava i neplaćanja poreza.

Vlada je u odgovoru sindikatu navela i da su izdavačima pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca predložili da zajedno s predstavnicima SNH intenviziraju aktivnosti kako bi se što prije zaključio Nacionalni kolektivni ugovor te razmotrila i riješila druga prijeporna pitanja.

Sindikatu je pak predložila da s Upravom Večernjeg lista intenzivira dijalog u cilju razmatranja i sporazumnog rješavanja pitanja unutar tog poduzeća.