KAOS NA FAKULTETIMA

Prosvjedovali i studenti FPZ-a; dekan ih nazvao lošima

25.09.2012 u 14:21

Bionic
Reading

Nezadovoljstvo promjenama u pravilima i uvjetima studiranja očitovalo se danas i na Fakultetu političkih znanosti na kojem je oko 130 apsolvenata koji studiraju prema predbolonjskom programu, na temelju prošlotjedne odluke Fakultetskog vijeća ostalo su bez prava studiranja prema uvjetima po kojima su upisali dodiplomske studije

Naime, apsolventi tvrde da se od njih očekuje da plate 4.100 kuna školarine čak i ako im je ostao samo jedan ispit, da ne mogu dobiti status prvostupnika iako su riješili više od tri godine fakulteta, te da moraju čekati sljedeću akademsku godinu da bi mogli konkurirati za upis diplomskog studija. No čak ni u slučaju automatskog stjecanja titule, većina od 124 studenata koji su potpisali molbu za prolongiranjem rokova, ne bi mogla upisati završne godine diplomskih studija zbog smanjenih upisnih kvota. Apsolventi stoga traže da im se omogući produženje rokova studiranja kakvo je već uvelo nekoliko društveno-humanističkih fakulteta.

Na prosvjedu pred fakultetom u 10 sati okupilo se 30-ak studenata, a u znak potpore pridružila im se i skupina građana. Prema nekim očevidcima navodno je na prosvjed došla i policija s kombijima.

No okupljene je posebno uznemirio dekan Nenad Zakošek koji im je poručio da im neće izlaziti u susret i produžavati rokove jer su loši studenti. Naglasio je da nigdje u svijetu ne bi mogli studirati osam godina te da bi po istoj logici i oni koji su maturirali prije državne mature sada trebali imati pravo upisivati fakultete bez polaganja mature. 'Fakultet više nema uvjeta da na kvalitetan način provede program iz predbolonjskog sustava, a sa svakim novim izlaskom na ispit ti studenti pokazuju sve lošije znanje', rekao je dekan i kao kompromis ponudio mogućnost uvođenja izvanrednog studija po bolonjskom procesu. No njegov prijedlog nije naišao na odobravanje.

Okupljeni apsolventi priznali su da su prekoračili sve rokove, međutim, ističu da većina njih od samoga početka studiranja radi kako bi financirali svoje školovanje. Na njihove životne priče Zakošek je ostao neumoljiv i ustrajan.