BLOKIRAN CENTAR ZAGREBA

Prosvjednici vikali 'Za dom spremni' te vrijeđali Mirjanu Rakić i Gorana Radmana

26.01.2016 u 14:56

  • +13

Prosvjed zbog privremenog oduzimanja koncesije televiziji Z1

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Bionic
Reading

Nakon što je Vijeće za elektroničke medije zagrebačkoj Z1 televiziji na tri dana oduzelo koncesija zbog govora mržnje voditelja Marka Juriča, prosvjednici predvođeni organizatorom prosvjeda zagrebačkom HVIDR-om organizirali marš od šatora u Savskoj do sjedišta Agencije za elektorničke medije u Jukićevoj ulici. Kolonu su predvodili Đuro Glogoški, Velimir Bujanec i Božidar Alić, prema procjeni policije na prosvjedu je bilo oko 5.000 ljudi, dok organizatori kažu između 8.000 i 10.000.

14:15 Prosvjed je završio performansom kada su Bujanec i Jurič u Vijeće za elektroničke medije donijeli partizansku kapu i šubaru s kokardom. Kazali su da ih ostavljaju Mirjani Rakić da "izabere koju želi od tih dviju kapa", javlja HRT.

"Nikad ne idemo niti imamo bilo što protiv emisije. Ono zbog čega je došlo do nesporazuma je nepoznavanje Zakona. Zakon o elektroničkim medijima govori o govoru mržnje i taj je stavak u Kaznenom zakonu. Kazna za to je do tri godine. Dužnost regulatora je da se takvo što mora sankcionirati ili kraćim oduzimanjem koncesije ili trajnim. Privremeno može biti do godinu dana. Što se tiče ove emisije, mi smo ju pregledali i naš zaključak je da se to uputi DORH-u", rekla je Rakić.

13:50
Prosvjed je završio i prosvjednici su se započeli razilaziti, ali prije toga kako je javio HRT Bujanec je odnio četničku kapu u Agenciju kako bi ju poklonio predsjednici Vijeća Mirjani Rakić

13:45
Predsjednica Vijeća za elektroničke medije Mirjana Rakić primila je Marka Juriča i Velimira Bujanca, dok prosvjednici stoje ispred zgrade.

13:45
Reporter tportala javlja kako se jedna stanarka iz zgrade pojavila se na prozoru i istresla prašinu iz nekakve stare krpe po prosvjednicima. Atmosfera je proključala, tako da je policija morala intervenirati i spriječiti prosvjednicima prilaz ulazu u njezinu zgradu.

13:25
Među prosvjednicima se pojavilo nekoliko žena, koje su donijele četničku šubaru. Govore da je to poklon koji će ostaviti na porti Agencije. 

13:10
Marko Jurič rekao je za HRT da nije nazvao sve Srbe četnicima, nego da je to rekao predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac. Naime, Jurič kaže da je riječima kako je njegova izjava uvreda srbima implicitno rekao da su svi Srbi u Hrvatskoj četnici.

13:07 Mirjana Rakić, šefica Agencije za elektroničke medije, rekla je da zna kako je zabrana programa oštra mjera, ali i da je jedina koja im je na raspolaganju, te da joj zakon nije omogućio blažu kaznu.

13:00
Prosvjednika je između pet tisuća, koliko procijenjuje policija i osam do 10 tisuća koliko tvrde organizatori. Ivan Tepeš, predsjednik HSP AS i potporedsjednik Sabora rekao je za HRT da je ovo prosvjed protiv verbalnog delikta. 'Naziva nas se profašistima, a kada hrvatsku i domovinski rat vrijeđaju Oliver Frljić ili Novosti, onda je to umjetnički izračaj. Za govor mržnje treba sankcionirati svakoga, a ne samo jednu stranu. Ako DORH kaže da je Marko Jurič koristio govor mržnje u redu, ali samo oni o tome mogu suditi', rekao je Tepeš.Požalio se da je i predsjednik SDP-a Zoran Milanović njegovu stranku nazvao profašističkom.

12:53
Počeli su unisoni povici 'Za dom spremni', 'Rakićka u Srbiju', 'Radmane u Srbiju', 'Kosanoviću u Srbiju'. Među prosvjednicima su Josip Klemm, Đuro Glogoški, božidar Alić i Zdravko Tomac. Ljudi dovikuju da treba postaviti Velimira Bujanca na mjesto Mirjane Rakić u Agenciji za elektroničke medije.

12:38
Na čelu kolone prosvjednici nose transparent '1991., borba za slobodu hrvatske, 2016. borba za slobodu govora'
Prosvjednici upravo pristižu pred Agenciju. Ima ih po slobodnoj procjeni tportalovog reportera između četiri i pet tisuća. Policija je na svakom koraku, a promet je potpuno zaustavljen u Jagićevoj ulici. Pojedinci pjevaju pjesmu 'Bože, čuvaj Hrvatsku', koja je inače i himna HDZ-a.


12:05
Branko Kuzele, osnivač i bivši glavni urednik Z1 televizije osvrnuo se na svome Facebook profilu na zabranu, te optužio sadašnju glavnu urednicu Maju Šudić. Predbacuje joj što ranije sama nije ukinula emisiju i podigla tužbu protiv Marka Juriča, kojeg je nazvao neprofesionalnim.

Osjećam odgovornost da kao osnivač i 11 godina glavni urednik Z1 televizije kažem nešto oko slučaja zabrane emitiranja...

Posted by Branko Kuzele on 25. siječnja 2016


HVIDR-a Grada Zagreba uz potporu drugih braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskog rata organizirala je prosvjednu šetnju i skup pod nazivom '1991. borba za slobodnu državu, 2016. borba za slobodu govora' u znak potpore televiziji Z1.

Prosvjednici, kojih se okupilo nekoliko tisuća, u prosvjednju šetnju krenuli su u podne ispred braniteljskog šatora u Savskoj ulici prema Agenciji za elektroničke medije u Jagićevoj ulici. Prosvjednici putem pjevaju 'Oj hrvatska mati', a jedan od vođa prosvjednika iz Savske 66 Đuro Glogoški najavio je kako će ta adresa ubuduće biti ishodišno mjesto s kojeg će ubuduće počinjati sve prosvjedne šetnje.

Vijeće za elektroničke medije je na sjednici prošlog petka donijelo odluku o privremenom oduzimanju koncesije Z1 televiziji na tri dana zbog emitiranja emisije Markov trg koju je urednik i voditelj Marko Jurič odjavio porukom svima koji šeću Cvjetnim trgom da budu oprezni budući je u blizini crkva u kojoj stoluju četnički vikari.

Privremeno oduzimanje koncesije Z1 televiziji započelo je 26. siječnja u ponoć, odlučilo je Vijeće, koje je tog nakladnika odlučilo kazniti zbog kršenja  Zakona o elektroničkim medijima.

Vijeće je  temeljem redovitog nadzora nad radom nakladnika i zaprimljenih mnogobrojnih pritužbi građana utvrdilo da je emisiju 'Markov trg', emitiranu 19. siječnja, voditelj odjavio riječima koje su u suprotnosti s člankom kojim je, uz ostalo propisano da u medijskim uslugama nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju na osnovi rase ili etničke pripadnosti ili boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla.

Vijeće prema zakonu može privremeno ili trajno oduzeti koncesije ako utvrdi da pružatelj medijske usluge objavljuje audiovizualne ili radijske programe suprotno zakonu.

To tijelo odlučilo je također da će spis predmeta proslijediti Državnom odvjetništvu na postupanje.

Vijeće za elektroničke medije pozvalo je medije i novinare da svoj posao obavljaju odgovorno i profesionalno u skladu sa etičkim standardima novinarstva, svjesni svog društvenog utjecaja, te da potiču razvoj i širenje tolerancije.

Jurič je spornu emisiju odjavio riječima: 'Poruka Zagrepčanima, svima koji se šeću Cvjetnim trgom budite oprezni budući je u blizini crkva u kojoj stoluju, da parafraziram jednog srpskog ministra, četnički vikari. Pripazite, kada se šećete Cvjetnim trgom, pogotovo majke s djecom, da ne bi koji od tih četničkih vikara istrčao iz crkve i u svojoj maniri klanja izveo svoj krvavi pir na našem najljepšem zagrebačkom trgu koji bi možda trebalo obilježiti tablama pazi oštar četnik u blizini".