AFGANISTAN NA NOGAMA

Prosvjednici u Kabulu krenuli na predsjedničku palaču

24.02.2012 u 14:50

Bionic
Reading

Jedan od prosvjednika ranjen je u policijskoj pucnjavi kada su, ispaljujući hice u zrak, policajci pokušali rastjerati okupljene prosvjednike koji su ih gađali kamenjem

Stotine Afganistanaca uputile su se prema predsjedničkoj palači u Kabulu četvrtog dana prosvjeda potaknutih spaljivanjem Kurana u NATO-ovoj bazi. Jedan od prosvjednika ranjen je u policijskoj pucnjavi, javlja Reuters, kada su, ispaljujući hice u zrak, policajci pokušali rastjerati okupljene prosvjednike koji su ih gađali kamenjem i skandirali 'Smrt Americi!' i 'Živio islam!' nakon što su po završetku molitve napustili Plavu džamiju.

Petak je sveti dan i službeni dan tjednog odmora u Afganistanu tako da se u džamijama u Kabulu okupio velik broj ljudi dok je policija u vozilima čuvala obližnje ulice.

Oko 700 prosvjednika okupilo se i u gradu Jalalabadu i nemirnoj jugoistočnoj provinciji Ghazni gdje su prosvjednici skandirali 'Branit ćemo Kuran!'

Američki predsjednik Barack Obama poslao je pismo afganistanskom predsjedniku Hamidu Karzaiju kojim se ispričava za nenamjerno spaljivanje Kurana u zračnoj bazi Bagram sjeverno od Kabula. Muslimani Kuran smatraju pisanom božjom riječju i prema svakom se primjerku odnose s dubokim poštovanjem. Oskvrnuće Kurana smatra se jednim od najgorih oblika bogohuljenja.

Afganistanci žele da se odgovornima za spaljivanje Kurana javno sudi.

'Ove su isprike lažne. Svijet treba znati da je Amerika protiv islama', kazao je iranski klerik Ahmad Khatami u govoru emitiranom na državnom radiju te dodao kako spaljivanje Kurana nije bila pogreška, nego je to učinjeno s namjerom.

U središtu Kabula elitna jedinica interventne policije izašla je na ulice nakon dojave da snage sigurnosti ne uspijevaju izaći na kraj s prosvjedima u kojima je ubijeno 11 osoba, uključujući i dva američka vojnika.