NEREDI U GRČKOJ

Prosvjednici u Ateni sukobili se jedni s drugima

20.10.2011 u 19:02

Bionic
Reading

Ispred grčkog parlamenta u četvrtak su izbili sukobi između skupina prosvjednika i prekinuli skup protiv novih oštrih mjera štednje koje parlament treba prihvatiti tijekom večeri

Mladi pod crnim kapuljačama i maramama bacali su bombe i Molotovljeve koktele na prosvjednike iz sindikata PAME, bliskog komunistima, koji se tradicionalno zalaže za dobro organizirane i mirne prosvjedne skupove. Medicinsku pomoć zatražilo je najmanje šest osoba.

Raspoloženje među okupljenima, čiji broj policija procjenjuje na više od 60.000, bilo je mirno do nereda koji su izbili na trgu Syntagma.

U četvrtak se diljem zemlje, drugi dan zaredom, održava opći štrajk protiv mjera štednje koje parlament treba usvojiti tijekom večeri, nakon što je u srijedu podržao prijedlog toga zakona u prvom čitanju.

Štrajk je potpuno paralizirao zemlju, a u srijedu su ispred parlamenta zabilježeni žestoki sukobi prosvjednika i policije.

Jučer se okupilo oko 70 tisuća ljudi na ulicama Atene, odnosno ukupno 125 tisuća u cijeloj zemlji. Prijeporni prijedlog zakona izazvao je najveći prekid rada u posljednje dvije godine. Vlada novim mjerama štednje planira povećanje poreza, smanjenje plaća za dvadesetak posto i otpuštanje dijela zaposlenih zbog ogromnog javnog duga i recesije koja je pogodila zemlju. Nove mjere, kojima bi se zaposlenicima u javnom sektoru plaća gotovo prepolovila u odnosu na početak krize prije dvije godine, vlada namjerava ispuniti kriterije za novu tranšu iz zajma EU-a i MMF-a, koja joj je potrebna da izbjegne bankrot.

Vladajuća socijalistička stranka u parlamentu ima 154 od 300 zastupnika i očekuje se da će zakon proći bez poteškoća.