VJERA U 'PRAVNU' DRŽAVU

Prosvjednici privremeno napustili Varšavsku!

18.06.2010 u 14:41

Bionic
Reading

Dobivanjem službenih dokumenata prema kojima su dvije izmjene GUP-a zapravo nezakonite prestao je, barem privremeno, i razlog blokade radova Hoto grupe u Varšavskoj, pa će se aktivisti sada usmjeriti na novu fazu kampanje usmjerene prema institucijama koje bi 'stvar trebale pravno raščistiti do kraja'

Prosvjednici su uklonili improvizirane šatore u kojima su danonoćno dežurali proteklih mjesec dana, spremivši stvari u kombi, a žute daske na kojima su spavali, kao i plavu građevinsku ogradu simbolično su vratili unutar one plave koja služi kao zaštita za pješake što su nakon obavljenog posla veselo i zadovoljno popratili glasnim pljeskom.

'No prosvjednici su samo privremeno obustavili blokadu radova radova Hoto grupe u Varšavskoj, kojih više ne bi ni smjelo biti', ističu Tomislav Tomašević iz Zelene akcije i Teodor Celakoski iz Prava na grad.


Dogodi li se ipak suprotno i radovi ponovno krenu, 'bit će to shvaćeno kao provokacija i poticaj za masovne prosvjede i blokadu gradilišta na Ilici', najavio je Celakoski, dodajući kako 'nisu sigurni će tada više moći kontrolirati situaciju'.

Zašto i kako je došlo do odluke o privremenom odlasku iz Varšavske, objasnio je Tomašević.

'Državno odvjetništvo i ekspertni tim Ministarstva kulture potvrdili su da je suglasnost Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, koja je bila potrebna za izmjene GUP-a, a kojima je omogućena povećana gradnja u bloku i rampa u Varšavskoj, bila netočna i nezakonita, rekao je Tomašević.

Naime, ekspertni tim Ministarstva kultureutvrdio je u svom izvješću DORH-u da u projektu Cvjetno postoje nepravilnosti. Iako konzervatorska podloga ne predviđa povećanje izgrađenosti dvorišta i denivelaciju javnih prometnih površina, gradski Zavod za zaštitu spomenika odobrio je amandmane Grada Zagreba koji navedeno dopuštaju.

'Nakon tri pol godine upozoravanja na nepravilnosti, sad je jasno da smo mi ti koji štitimo pravnu državu, a ne investitor, naglasio je Tomašević, ali i posebno istaknuo da se ništa ne bi dogodilo bez građana i da je upravo zahvaljujući njima došlo do ovog preokreta.

'Suglasnost da je konzervatorska podloga usklađena s izmjenama GUP-a krivotvorena je i više ne stoji, istaknuo je Tomašević i najavio 'da će se tražiti kaznenu odgovornost potpisnice suglasnosti - pročelnice Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Doris Kažimir, jer sumnjaju da je bila riječ o tehničkoj grešci'.

Naime, upravo je na temelju te suglasnosti došlo do izmjena GUP-a, koje bi sada trebalo staviti izvan snage što i tražimo od Gradske skupštine', kazao je Tomašević, objasnivši da je na temelju te suglasnosti došlo i do cijelog lanca dozvola koje su sad sve pod upitnikom'.