SELJACI I DALJE NA ULICAMA

Prosvjednici odriču Laslu pravo na zastupanje

Bionic
Reading

Četrdesetak traktora i prosvjednika još uvijek se nalaze kod pružnog prijelaza u Dubovcu, u blizini Okučana, a zahtijevaju da sudjeluju u razgovoru s premijerkom Jadrankom Kosor

OKUČANI/SISAK - Zdeno Zečić, jedan od predstavnika okupljenih, ponovio je kako će od premijerke tražiti isplatu prošlogodišnjeg duga za poticaje od 205 milijuna kuna.

"Dug je nastao jer je vlada nadoknađivala gubitak na prošlogodišnjem kukuruzu. Vjerujem da će i premijerka uvidjeti da seljaci bez tog novca neće moći obaviti jesensku sjetvu", rekao je Zečić.

Prosvjednici strahuju da će proizvođači pšenice ove godine na kraju ipak loše proći jer željenih 1,25 kuna za kilogram neće dobiti ni kada se trenutačnim otkupnim cijenama doda dopunski iznos koji im je vlada namijenila.

Policija je tu skupinu prosvjednika jučer spriječila u odlasku u Staru Gradišku i blokadi graničnog prijelaza, a noć na cesti protekla je mirno, potvrdili su i policajci i seljaci. Zbog dosadašnjih propusta, čelnicima seljačkih udruga, poput Antuna Lasla, odriču pravo da ih zastupaju.

Policija je zaustavljanjem spriječila njihov odlazak i blokadu graničnog prijelaza Stara Gradiška. Prosvjednici najavljuju kako će na tom mjestu ostati do daljnjega te da danas očekuju novu potporu u ljudstvu i traktorima.

Predsjednik Udruge poljoprivrednih proizvođača središnje Hrvatske Stjepan Kuniovec najavljuje višednevni prosvjed, ali i spremnost da se pregovori oko otkupne cijene žita nastave, piše Večernji list.

Poljoprivrednici s pedesetak traktora mirno od jutra prosvjeduju ispred sisačkog Mlina i pekare, jer s vlasnikom Josipom Plodincem nisu ostvarili dogovor o otkupnim cijenama žita. U pregovorima im je ponuđena otkupna cijena od 82 kune po kilogramu pšenice, što je za njih neprihvatljivo.

Proizvođači više ne ustraju na ranijem zahtjevu i cijeni od 95 lipa po kilogramu, ali traže kompromis kao uvjet za prekid prosvjeda. Ulaz u sisački Mlin i pekare, gdje se već prerađuje njihovo žito, poljoprivrednici nisu blokirali i proizvodnja se odvija normalno.