BANDIĆ IM SVE OBEĆAO

Prosvjednici deblokirali Jakuševac!

24.08.2012 u 13:50

Bionic
Reading

Nakon pregovora sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem, stanovnici Jakuševca oko 13.30 odblokirali s odlagalište otpada

Bandić je još jutros preko medija prosvjednike zamolio da deblokiraju odlagalište barem do 31. kolovoza kada je zakazana izvanredna sjednica Skupštine grada Zagreba s jednom točkom dnevnog reda: Jakuševcem.

Gradonačelnik je građanima Jakuševca i Mićevca prijedlog Zaključka koji će danas uputiti prema Gradskoj skupštini da se sazove hitna sjednica Gradske skupštine i da gradski zastupnici prihvate prijedlog isplate ekološke naknade, legalizaciju nezakonito izgrađenih zgrada i držanje domaćih životinja. Stanovnici su odmah pristali deblokirati Jakuševac uz uvjet da zastupnici u Gradskoj skupštini u utorak prihvate ovaj zaključak.

Prosvjednici su i dalje su ustrajni u ostvarenju svojih ciljeva, te su spremi za novu blokadu, ako se njihov problem ne riješi. A prvi i najvažniji zahtjev je zatvaranje smetlišta koje bez potrebnih dozvola radi od 2010. godine. No, oni su sami svjesni da se nova lokacija ali i novac za novo odlagalište ne može naći preko noći. Stoga su ustrajali na zahtjevima koje su blokadom od Zagreba nastojali dobiti.


Jakuševčani više ne dobivaju eko rentu kao naknadu za život  pokraj smetlišta i smanjenju vrijednost nekretnina. Ona im je

ukinuta jer Skupština ovog proljeća nije dala zeleno svjetlo za njezinu isplatu zbog zakonske regulacije. Loptica je prebačena na Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, no do danas po tom pitanju ništa nije rješeno. Bandić je pak jučer obećao da će bez obzira na sve pronaći način da 13 milijuna kuna, koliko ukupno godišnje iznosi eko renta, uplati stanovnicima Jakuševca.

Uz to se obavezao i pronaći novu lokaciju za kompostanu do kraja godine. Smetlište mora biti zatvoreno do 2018. godine iako stanovnici traže da to bude ranije. O drugoj lokaciji te načinu na koji će Grad i država rješiti odlaganje otpada u Zagrebu za sada nema govora, spominjala se spalionica u Resiniku te potom i u Sesvetama, ali od toga za sada ništa.

Trećeg dana blokade na teren je izašla i Služba za epidemiologiju dok je Zavod za toksikologiju poslao priopćenje o opasnosti od moguće eksplozije kamiona Čistoće koji su po visokim temperaturama stajali prepuni smeća.