OTPUŠTANJA U MEDIJIMA

Prosvjedni skup zbog otkaza u Večernjem listu

09.11.2009 u 21:49

Bionic
Reading

U znak solidarnosti s četvoricom fotoreportera kojima prijete otkazi te dvjema ranije otpuštenim kolegicama zaposlenici Večernjeg lista večeras su održali prosvjedni skup na kojem su Upravu još jednom pozvali da odustane od najavljenih otkaza

Po riječima sindikalnog čelnika Antona Filića na skupu je pročitan odgovor Radničkog vijeća o namjeri Uprave da se četvorici fotoreportera otkaže suradnja, nakon čega se 'rodila ideja' da to pismo potpišu i ostali radnici.

'Očekujemo da će očitovanje Radničkog vijeća podržati većina članova Sindikata u Večernjem listu, budući da ga je već potpisalo osamdesetak zaposlenih', kazao je Fiolić. Inače, podružnica Sindikata novinara Hrvatske u tom dnevniku broji oko 140 članova, dok je zaposlenih ukupno oko 170.

Radničko vijeće u svom očitovanju Upravu upozorava da otkazivanjem ugovora o radu fotoreporterima Darku Gorenaku, Saši Zinaji, Renatu Branđolici i Josipu Miši Lišaninu krši Zakon o radu i Kolektivni ugovor, ali i šteti interesima Večernjeg lista u cjelini. Kažu da je 'poslodavčeva bahatost' skupo plaćena već 2005. kada je zbog odluke o neisplati božićnica, nakon sudskih presuda, potrošeno gotovo tri milijuna kuna umjesto prvotno potrebnih 800 tisuća kuna.

Zbog otkaza i, kako ocjenjuju, 'teškog stanja' u tom dnevnom listu novinari su zaštitu svog dostojanstva već zatražili od premijerke Jadranke Kosor te umjesto štrajka najavljenog za 30. listopada pokrenuli proceduru za izmjenom Kolektivnog ugovora.