MLJEKARI OGORČENI DUKATOM

Prosvjedima do realne cijene mlijeka

13.02.2012 u 15:18

Bionic
Reading

Krizni stožer za obranu cijene sirovog mlijeka najavio je prosvjede usmjerene protiv prerađivača mlijeka kako bi ih prisilio na stvaranje modela valorizacije proizvodne i otkupne cijene mlijeka. Nastavak je to sukoba između proizvođača mlijeka i tvrtke Dukat

Proizvođači mlijeka su putem priopćenja za medije poručili kako 'ucjene Dukata i pohlepa njihova menadžmenta dovode u pitanje opstanak većine hrvatskih mljekara što ih uvodi u dužničko ropstvo, a time i ugrožavanje životne egzistencije njihovih obitelji' te su stoga i najavili prosvjede. Nisu, doduše, najavili kada, gdje i na koji način ih namjeravaju realizirati.

Podsjećaju i kako na proizvodnu cijenu mlijeka, unatoč novim tehnologijama proizvodnje hrane i mužnje krava, značajno utječu visoke kamate na kredite, stalno povećanje troškova proizvodnje stočne hrane, poskupljenje umjetnih gnojiva, ali i struje, vode, plina te veterinarskih usluga i analize mlijeka, potom troškovi radne snage, ali i životni troškovi seoskih domaćinstava.

Javnosti su objasnili i zašto su se proizvođači udružili i osnovali Krizni stožer za obranu otkupne cijene svježeg mlijeka. Naveli su kako je Dukat u siječnju najavio svim svojim kooperantima da od prvog dana veljače prelazi na 'tržišno' utvrđivanje otkupne cijene svježeg mlijeka tako što će 'za svaki naredni mjesec utvrđivati otkupnu cijenu mlijeka, a prema kriterijima kakvoće mlijeka koje on određuje'.

Mljekari upozoravaju da je Dukat 'time napustio kriterije koje su zajednički utvrdili i kroz dokument-promemoriju i potpisali s Hrvatskim savezom Ministarstvom poljoprivrede prije tri godine'.

'Dva pokušaja tripartitnog dogovaranja modaliteta za izračun troškova proizvodnje sirovog mlijeka i otkupne cijene sirovog mlijeka koji su organizirani u Ministarstvu poljoprivrede do sada nisu dala rezultata, jer menadžeri Dukata ne žele o ovoj problematici voditi argumentiranu raspravu sa Savezom, nego uporno traži od svakog proizvođača ponaosob da prihvati i potpiše ugovor s novom otkupnom cijenom mlijeka koja je za veljaču niža za 40 lipa litri', ukazuju mljekari.

Na kraju još i upozoravaju kako su 'kriteriji za kakvoću mlijeka podignuti iznad svih standarda zemalja u našem okruženju, uključivo i Njemačku i Austriju, čime se dodatno ruši jedinična otkupna cijena litre sirovog mlijeka, a proizvođače želi dovesti na rub bankrota'.