10 OZLIJEĐENIH, 100 UHIĆENIH

Prosvjedi za Mladića završili sukobom s policijom

30.05.2011 u 08:02

Bionic
Reading

Najmanje 10 osoba ozlijeđeno je, a oko 100 uhićeno u sukobu prosvjednika i policije na mitingu Srpske radikalne stranke (SRS) u Beogradu na kojem se u nedjelju navečer okupilo više tisuća ljudi u znak potpore uhićenom haškom optuženiku Ratku Mladiću

Izgredi su počeli pred kraj skupa na prostoru ispred Doma Narodne skupštine, kada su demonstranti policiju gađali kamenjem i bocama uzvikujući: 'Idite na Kosovo!' Nakon reakcije policije, sukobi su se premjestili u okolne

ulice u užem središtu grada, pri čemu je jedna skupina demonstranata krenula prema Ulici kneza Miloša u kojoj se nalaze veleposlanstva, u čemu ih je policija spriječila.

Ravnatelj srbijanske policije Milorad Veljović izjavio je da policija u potpunosti kontrolira situaciju i neće dozvoliti nikakvo narušavanje javnog reda i mira.

Tijekom mirnog djela mitinga čelništvo SRS-a i ostali govornici aktualnu vlast okarakterizirali su izdajničkom zbog uhićenja Mladića te se založili za prestanak suradnje s Haškim tribunalom. Mladićev sin Darko, koji se također obratio skupu, rekao je da njegov otac nije ratni zločinac, već borac za slobodu svog naroda te da nije naređivao ubojstva civila i zarobljenika.

Tijekom mitinga pročitano je i pismo predsjednika SRS-a Vojislava Šešelja iz pritvora u Haagu, u kojem je kazao da će srbijanski predsjednik Boris Tadić morati odgovarati za uhićenje Mladića. Uoči mitinga u Beogradu je na održavanju sigurnosti angažirano oko tri tisuće policajaca, raspoređenih u središnjim gradskim ulicama i oko svih važnijih institucija.