POSTIZBORNA DEPRESIJA

Prosvjedi u Nigeriji zbog Jonathanove pobjede

18.04.2011 u 17:33

Bionic
Reading

Snage sigurnosti poslane su u ponedjeljak na ulice sjevernih gradova Nigerije ne bi li obuzdale prosvjede mladih, nezadovoljnih što izborni rezultati pokazuju da će Goodluck Jonathan ponovno biti predsjednik te zemlje.

Glasovi su prebrojani u 35 od 36 nigerijskih saveznih država i Jonathan koji je s juga zemlje, iz naftom bogate delte Nigera, u prvome je krugu pobijedio Mohamadua Buharija, nekadašnjeg vojnog čelnika s muslimanskoga sjevera Nigerije.

Promatrači su te izbore ocijenili najpoštenijima u više desetljeća, ali Buharijevi pristaše optužuju vladajuću stranku da ih je lažirala. Rezultati pokazuju koliko je najmnogoljudnija afrička država politički podijeljena jer je Buhari uvjerljivo pobijedio na muslimanskome sjeveru, a Jonathan na uglavnom kršćanskome jugu zemlje.

Stupovi dima dižu se nad sjevernim gradom Kadunom jer prosvjednici pale barikade od guma. Skupine mladih izvikuju "Hoćemo Buharija, hoćemo Buharija".

Vojnici bičevima rastjeruju prosvjednike u gradu Kanu, sjevernome gradu s najviše stanovnika. Reutersov novinar javio je da čuje pucnjavu i vidi prosvjednike kako bacaju kamenje.