auto demonstracije

Prosvjedi tijekom koronavirusa: Poljaci trubili protiv zakona o pobačaju

14.04.2020 u 17:51

Bionic
Reading

Prosvjednici protiv novog zakona kojim se brani pristup pobačaju u Poljskoj izišli su u utorak na ulice Varšave, no umjesto uobičajenog prosvjeda, demonstrirali su u svojim automobilima kako bi spriječili širenje zaraze koronavirusom

U Varšavi, prosvjednici su trubili i djelomično blokirali jednu od glavnih prometnica u gradskom centru usred dana te su izvjesili transparente kroz prozore svojih automobila.

Organizatori su također ohrabrili prosvjednike da drže transparente dok stoje u redovima ispred trgovina i da ih stave na svoje balkone.

Danas je pobačaj u Poljskoj legalan samo u tri slučaja: kad trudnoća predstavlja prijetnju životu ili zdravlju majke, kad je ishod zabranjenog čina poput silovanja ili incesta, te u slučaju teške i nepovratne deformacije ili neizlječive bolesti fetusa.

U srijedu, donji dom parlamenta raspravljat će o prijedlogu zakona koji bi eliminirao treći slučaj, odgovoran za većinu legalnih abortusa u zemlji proteklih godina.

Godine 2018. od 1100 abortusa koji su izvedeni u poljskim bolnicama, 1050 njih izvedeno je  zbog deformacije ili neizlječive bolesti kod fetusa, prema informacijama ministarstva zdravlja. 

Još jedan prijedlog zakona o kojem će se raspravljati na sljedećem parlamentarnom zasjedanju zabrana je seksualnog odgoja u školama.