KOSOR OKRENULA PLOČU

'Prosvjedi su odraz zrelosti društva'

04.03.2011 u 14:03

Bionic
Reading

Premijerka Jadranka Kosor je izjavila je danas u Bratislavi kako nisu točne tvrdnje da je odbila doći u Hrvatski sabor na poziv opozicije i obratiti se zastupnicima vezano uz prosvjede u državi

'Nije točno, oporba kao u svakoj zemlji želi Vladu prikazati u negativnom svjetlu', rekla je Kosor nakon sastanka s predsjednicom Vlade Slovačke Ivetom Radičovom, zamoljena za komentar ocjena da je odbila doći u Sabor nakon poziva opozicije zbog situacije nemira te odbila reći termin novih izbora.

U parlament, kaže Kosor, nije odbila doći nego je imala unaprijed dogovorene obveze. Dodala je i da oporba želi prikazati prosvjede kao izvanredno stanje, ali u Hrvatskoj to ne postoji.

Potvrdila je da se vladajuća koalicija ne želi izjasniti o točnom datumu izbora. Kad ostvarimo povijesni cilj i završimo pregovore s Europskom unijom tada ćemo se dogovoriti o datumu izbora, istaknula je Kosor i dodala da u svakoj zemlji o datumu izbora odlučuju vladajući.

Istaknula je da bi izlazak na izbore u ovom trenutku značio zastoj pregovora. Govoreći o prosvjedima Kosor je objasnila da se oni događaju i u zemljama EU te da su odraz zrelosti, demokracije i društva.

''Ne' nasilju i ugrožavanju života i imovine, a prosvjedima 'da'' rekla je Kosor. Dodala je da je najvažnije u ovom trenutku završiti pregovore, ojačati gospodarstvo i ne ugroziti turističku sezonu.

Podsjetimo, premijerka Kosor je uoči velikog braniteljskog prosvjeda upozorila kako će prosvjedovanje usporiti hrvatski put prema Europskoj uniji. Punih pet dana nakon toga je šutjela, puštajući svog glasnogovornika Mladena Pavića da prosvjednike optužuje da su oporbeni plaćenici. Tek jučer su novinari uspjeli iz premijerke 'iscijediti' izjavu o demonstracijama. 'Prosvjedi da, ako za njih ima razloga', poručila je Kosor.