invazija na ukrajinu

Prosvjedi protiv 'terorusije' u Varšavi

17.07.2022 u 18:29

Bionic
Reading

Gotovo dvije tisuće ljudi, Ukrajinaca i Poljaka, okupilo se u nedjelju poslije podne ispred zgrade ruskog veleposlanstva u Varšavi kako bi prosvjedovali protiv ruske invazije na Ukrajinu, javlja novinar France Pressea

Noseći žuto-plave ukrajinske zastave i transparente na kojima je pisalo "terorusija", tražili su na poljskom, ukrajinskom i engleskom da se agresora proglasi "terorističkom državom", kako ju često naziva ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

"Dosta je ubijanja!", izvikivali su, tražeći oštrije sankcija protiv Kremlja i optužujući njegove čelnike da žele izgladnjivati mnoge zemlje ne dopuštajući izvoz ukrajinskih žitarica.

Njihovo skandiranje su pratile umjetničke izvedbe.

Ukrajinski slikar Volodimir Meljimuka je prikazao Rusiju kao "državu matrjošku": donio je rusku lutku visoku dva metra u živim bojama i ispisanu "prijateljskim" riječima poput "velika kultura", "balet" i "ovo je tek Putin", a kad ju je otvorio pokazala se crna unutrašnjost ispunjena raketama.

Pokraj njega je bila djevojka umrljana crvenom bojom koja je simbolizirala krv žrtava ruskih bombardiranja.

Rusko veleposlanstvo, velebna zgrada blizu ministarstva obrane i sjedišta poljskog premijera, zaštićeno je visokom ogradom i velikim brojem policajaca koji dosad nisu morali intervenirati na brojnim sličnim skupovima organiziranim nakon 24. veljače.

Na nogostupu preko puta diplomatskog predstavništva već mjesecima stoji natpis "Slava Ukrajini" ispisan velikim žutim i plavim slovima.