STRADAVANJE CIVILA

Prosvjedi protiv NATO-a u Afganistanu

06.10.2011 u 19:16

Bionic
Reading

Oko 200 Afganistanaca u četvrtak je prosvjedovalo u Kabulu tražeći odlazak NATO-ovih snaga i osuđujući napade u kojima stradavaju civili, uoči desete godišnjice invazije međunarodnih vojnih snaga na Afganistan, gdje nasilje ne prestaje

Prosvjednici, pripadnici malo poznate manje političke stranke 'Afganistan – solidarnost', prodefilirali su u miru središtem grada, spalivši na kraju mimohoda američku zastavu. 'Smrt Americi i njezinim marionetama', izvikivali su prosvjednici.

'Deseta je godišnjica invazije na Afganistan. Prosvjedujemo da bismo osudili tu invaziju', rekao je za France presse jedan od organizatora okupljanja Hafizulah Rasek, dodavši kako Afganistanci 'žele da američka vojska i njezini saveznici iz NATO-a odmah napuste Afganistan te da prestanu s ubijanjem nevinih afganistanskih civila'.

'Ne vidim nikakvu razliku između zločina koju su počinili Amerikanci i onih što su ih počinili talibanski pobunjenici. Svi oni ubijaju nevine', rekla je jedna od prosvjednica.

U sukobima između NATO-a i talibanskih pobunjenika stradava sve više civila. U Afganistanu se nalazi 140.000 pripadnika NATO-a, među kojima je dvije trećine američkih vojnika. U prvoj polovini 2011. je, prema podacima UN-a, ubijeno gotovo 1.500 afganistanskih civila.