SISAK

Prosvjed seljaka ispred tvrtke Mlin i pekare

28.08.2009 u 16:13

Bionic
Reading

Ispred silosa tvrtke Mlin i pekare u Sisku u tijeku je prosvjed 100-ak poljoprivrednika s 40-ak traktora, članova Udruge poljoprivrednih proizvođača središnje Hrvatske, koji od dva sata jutros mirno prosvjeduju pred sjedištem te prehrambene tvrtke jer nije prihvaćen njihov zahtjev za otkupnu cijenu pšenice od 95 lipa, plus 15 lipa državnih poticaja po jednom kilogramu pšenice

Do prosvjeda pred sisačkim silosom došlo je nakon što su jučer propali pregovori između Mlina i pekara Sisak i predstavnika Hrvatskog seljačkog saveza Sisačko-moslavačke županije i Udruge poljoprivrednih proizvođača središnje Hrvatske, jer poljoprivredni proizvođači nisu pristali na ponuđenu cijenu od 85 lipa po kilogramu pšenice, te otpis manipulativnih troškova po kilogramu pšenice uskladištenog u sisačkom silosu od četiri lipe.

Prosvjed kod Okučana završen

Poljoprivrednici koji su prosvjedovali kod Okučana razišli su se svojimkućama oko 15 sati, nakon što je dogovoreno njihovo sudjelovanje nasastanku s premijerkom Jadrankom Kosor. Prosvjednik Zdenko Zečić kažeda, unatoč pokušaju umanjivanja vrijednosti njihovog prosvjeda, imarezultata, a jedan je upravo sudjelovanje njihovih predstavnika napredstojećem susretu s predsjednicom vlade Jadrankom Kosor.


Okupljene prosvjednike pred ulazom u sjedište Mlina i pekara u Sisku, u čijem tvorničkom krugu se nalaze i silosi, danas su obišli zamjenik gradonačelnika Grada Siska Drago Martinac, koji je ujedno predsjednik sisačke Gradske organizacije HSS-a, te v.d. pročelnika Upravnog odjela za zaštitu okoliša, ruralni razvoj i poljoprivredu Grada Siska Anto Rajić, koji su im dali potporu, izrazili želju za što bržim rješavanjem problema otkupa pšenice u Sisku, te im podijelili sendviče i sokove.

Hitan prijam kod ministra poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Republike Hrvatske Petra Čobankovića zatražila je saborska zastupnica HSS-a iz Sisačko-moslavačke županije Marijana Petir, kako bi ministra upoznala s aktualnom situacijom i kako bi zajednički pokušali iznaći adekvatno rješenje.

Saborska zastupnica Petir smatra da dijalog nema alternativu, no da je za dijalog uvijek potrebna i druga strana, što je, nažalost, kada je riječ o Mlinu i pekari u Sisku izostalo, o čemu može i osobno posvjedočiti, jer je, kako je navela, jučer kontaktirala vlasnika sisačkog Mlina i pekara Josipa Plodinca i predložila mu zajednički sastanak, ali njeno posredovanje nije dalo očekivane rezultate.

'Danas, kada poljoprivredni proizvođači još uvijek ne znaju kako i kojom dinamikom će se realizirati dogovori s Vladom RH postignuti nakon lipanjskih prosvjeda, vezano uz preostalu isplatu poticaja od 205 milijuna kuna i otkupnu cijenu mlijeka i kada je financijska situacija u zemlji teška, smatram da trebamo učiniti dodatne napore da pomognemo hrvatskom seljaku kako bi mogao preživjeti od svog rada', navela je saborska zastupnica Petir, u zahtjevu za hitnim sastankom s ministrom Čobankovićem.

Policija na mjestu mirnog prosvjeda pred silosom u Sisku čuva javni red i mir, te do sada nisu zabilježeni nikakvi izgredi ili narušavanje javnog reda i mira.