ZELENI AKTIVISTI TRAŽE IZMJENE

Prosvjed protiv štetne energetske strategije

25.08.2009 u 16:17

Bionic
Reading

Aktivisti nevladine udruge za zaštitu okoliša Zelene akcije, kojima su se pridružili strani aktivisti, sudionici Biketoura, prosvjedovali su danas ispred Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva zahtijevajući još jedanput od Vlade RH te njezina potpredsjednika i ministra Damira Polančeca izmjene Prijedloga strategije energetskog razvoja Republike Hrvatske o kojem će Hrvatski sabor glasovati krajem rujna

Prijedlog strategije trenutačno više nalikuje na energetsku strategiju neke istočnoeuropske zemlje jer se uglavnom temelji na velikoj energetskoj potrošnji te na gradnji termoelektrana na ugljen i nuklearne elektrane umjesto na energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije na kojima se temelje strategije zapadnoeuropskih zemalja, rekao je novinarima Bernard Ivčić iz Zelene akcije.

Ispred zgrade Ministarstva aktivisti Zelene akcije zajedno sa stranim aktivistima, sudionicima Biketoura, izveli su performance "natjecanje u povlačenju konopa" u kojem je jedna skupina vukla u smjeru obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti, a druga u smjeru fosilnih izvora energije i nuklearne energije.

U tom natjecanju pobijedili su obnovljivi izvori energije, a aktivisti su poručili kako je sada na ministru Polančecu i vladi da to osiguraju i u novoj energetskoj strategiji.

Ivčić je istaknuo kako Prijedlog energetske strategije RH ima mnogo nedostataka, pri čemu je upozorio da su projekcije buduće energetske potrošnje pretjerane i guraju nas u energetsku rastrošnost i ovisnost. Strategija uz optimističan rast BDP-a od pet posto na godinu predviđa porast energetske potrošnje od čak 44 posto do 2020. i 76 posto do 2030., a službena politika EU-a do 2020. obvezujuće povećanje energetske učinkovitosti od 20 posto, što će uzrokovati smanjenje ukupne potrošnje energije od devet posto. U Hrvatskoj se cilj od 20 posto udjela obnovljivih izvora u energetskoj potrošnji relativizira uključivanjem velikih hidroelektrana među obnovljive izvore energije, izjavio je Ivčić.

Biketour je biciklistička turneja duga više od 1000 kilometara, a organizira se svakog ljeta u drugom dijelu Europe i u njoj sudjeluju uglavnom mladi iz zapadne Europe. Na svom putu promiču zaštitu okoliša i korištenje obnovljivih izvora energije te sudjeluju "u aktivnostima lokalnih inicijativa". Tako su se danas pridružili prosvjednoj akciji Zelene akcije radi poboljšanja hrvatske energetske strategije i njezinog približavanja trendovima Europske unije.