SASTANAK U SPLITU

Prosvjed protiv mirovinske reforme u Zagrebu 20. listopada; Ne postoje uvjeti da se radi do 67-me godine života

10.10.2018 u 17:17

Bionic
Reading

Čelnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) ponovili su u srijedu na konferenciji za novinare u Splitu kako se protive prijedlogu Vlade o izmjeni mirovinskog zakona po kojem bi se u mirovinu odlazilo sa 67 godina i dodatnoj 'penaliziciji' za one koji idu u prijevremenu mirovinu, a glavna poruka na prosvjedu u Zagrebu 20. listopada bit će da u Hrvatskoj još nije vrijeme za takve promjene

Predsjednik SSSH Mladen Novosel sastao se sa sindikalnim povjerenicima iz cijele Dalmacije kako bi zauzeli stajalište u vezi s prijedlogom Vlade o izmjeni mirovinskog zakona.

Ponovio je kako, osim ubrzavanju odlaska u mirovinu sa 67 godina, protive i dodatnoj 'penaliziciji', to jest smanjenju mirovina svima onima koji će ići u prijevremenu mirovinu. Protive se i tome da se radni vijek produži radnicima koji ranije ulaze u svijet rada i koji danas sa 60 godina imaju pravo ići u mirovinu.

"Apsolutno smo spremni ustrajati na našim zahtjevima. Jedan od prvih naših pokušaja je bio za stolom, no u razgovorima nije bilo sluha. Druga naša poruka će biti veliki prosvjed na koji će moći doći radnici, studenti i srednjoškolci organiziranim prijevozom jer želimo Vladi poslati poruku da u Hrvatskoj još nije vrijeme i ne postoje uvjeti da se radi do 67. godine", rekao je Novosel.

 Ocijenio je da su naša organizacija rada, stupanj zaštite na radu i statistički podatci o zdravom životu nakon odlaska u mirovinu daleko nepovoljniji u odnosu prema nekim drugim zemljama gdje radnici rade do 67. godine. "Kad se takvi uvjeti ostvare i kod nas, onda se može reći da se i u Hrvatskoj može raditi do 67., ali sada ne", rekao je.

 Da se ne radi o pravoj mirovinskoj reformi, ocijenio je izvršni tajnik SSSH Darko Šeperić, koji je istaknuo da je zapravo riječ o "nizu administrativnih mjera koje nemaju kapacitet promijeniti fundamentalne pokazatelje hrvatskoga mirovinskog sustava i ne mogu stvarno poboljšati održivost, ali ni primjerenost razine mirovina".

Dob za odlazak u mirovinu treba biti 65 godina kao što je u svim europskim zemljama koje se s Hrvatskom mogu uspoređivati, a one zemlje koje su podigle dob na 67 godina su države zapadne Europe u kojima se živi tri ili više godina dulje nego kod nas.

 "U tim zemljama su radni uvjeti puno bolji nego kod nas i tamo stariji radnici mogu zadržati i pronaći posao. To u Hrvatskoj nije slučaj. Mi imamo jednu od najnižih stopa zaposlenosti u populaciji između 55. i 64. godine. Nama samo 40 posto ljudi u toj skupini radi, a ako prosječan čovjek između 55. i 64. godine ne radi, a ne radi zato što ne može naći posao ili ga ne može zadržati, onda je jednostavno nerazumno očekivati da će netko moći raditi između 65. i 67. godine", rekao je Šeperić.

Sindikalni povjerenici iz Dalmacije na današnjem su sastanku zaključili da se treba odustati od podizanja dobi za starosnu mirovinu za žene i muškarce sa 65 na 67 godina, da se podizanje dobi žena treba nastaviti istom dinamikom kako bi se 2030. godine izjednačile s muškarcima na 65 godina, da treba odustati od podizanja dobi za umirovljenje dugogodišnjeg osiguranika bez 'penalizacije' i ostati pri sadašnjem rješenju.

Također su protiv povećanja 'penalizacije' za prijevremeno umirovljenje, a zauzimaju se za to da se poveća polazni faktor za određivanje starosne mirovine.

Sindikati su poduprli pravo osiguranika na izbor povoljnijeg rješenja u trenutku umirovljenja, ali su protiv povećanja uplata u drugi mirovinski stup na štetu prvoga mirovinskog stupa.