5 DO 12

Prosvjed protiv betonizacije i korupcije

14.08.2009 u 15:02

Bionic
Reading

Točno u pet do dvanaest je u Splitu u Marmontovoj ulici u centru grada započeo antikorupcijski prosvjed osam građanskih i ekoloških udruga iz Makarske i Splita. Odabirom termina su simbolički sugerirali dramatičnost trenutka i naglasili da je krajnje vrijeme za akciju i djelovanje

Inicijator prosvjeda su udruge iz Makarske koje se uzaludno bore protiv betonizacije i raširene korupcije u stanogradnji. Neprimjerena apartmanizacija s dozvolom lokalnih korumpiranih institucija narušava mediteranski identitet i karakter grada pod Biokovom.

Prosvjednici ističu da su više puta pokušavali uspostaviti dijalog s nadležnim ministarstvima i s Marinom Matulović Dropulić i nisu u tome uspjeli. Zbog toga, između ostalog, traže njezinu bezuvjetnu ostavku. Na skupu je još rečeno da antikorupcijski prosvjed koji je započeo danas u pet do dvanaest traje do daljnjeg.

Ne treba imati iluzije da će se nadležni i prozvani posebno obazirati na zajedničko djelovanje ekoloških i građanskih udruga. Za rješenje korupcije treba puno veća kritična masa i odlučna pravosudna i policijska akcija i inicijativa.