PROSVJED NA MARKOVu TRGU

Medicinske sestre uz glasne zvižduke Vladi pod prozorom poručile: Borit ćemo se da Hrvatska ne završi na respiratoru!

03.10.2019 u 10:37

Bionic
Reading

Uz glasnu glazbu i zvižduke, medicinske sestre koje su se organizirale na Facebooku krenule su u prosvjed od Trga bana Josipa Jelačića do Banskih dvora na Markovu trgu, na kojem je u 10 sati u četvrtak počela sjednica Vlade. Tamo ih je dočekala i skupina građana koji im pružaju potporu, a novinari s lica mjesta javljaju da prosvjednika ima više stotina

One traže, kako navodi medicinska sestra Ivana iz Splita, zapošljavanje novih medicinskih sestara, bolje uvjete rada i priznavanje škole jer im se ne priznaje više obrazovanje, prenosi Dnevnik.hr.

Podsjećaju da se sljedeće godine otvara i austrijsko tržište rada, pa bi Hrvatska mogla ostati bez još većeg broja medicinskog osoblja. 'Ako spasite jedan život, onda ste heroj, a ako spasite sto, onda ste samo medicinska sestra', piše na jednom od brojnih transparenata.

Prema dodatku kolektivnog ugovora, plaća se povećava četiri posto za iznimnu odgovornost i tri posto za uvjete rada, što je za medicinske sestre 50 kuna veća plaća. Stoga one zahtijevaju povećanje osnovice plaće za 25 posto i vraćanje dodatka na godine radnog staža. Medicinskim sestrama u prosvjedu su se pridružili i građani koji ih podržavaju.

Iako one to očekuju, premijer Andrej Plenković neće primiti medicinske sestre u Banskim dvorima, donosi N1.

U govoru koji su održale na Markovu trgu navode kako se u javnost plasiraju nerealne informacije.

'Guraju nas preko granica izdrživosti. Do kada? Javnosti se plasira nerealna informacija o povišici plaća od 18 posto. To, i kad bi bila istina, ne bi bila kompenzacija za sve što smo zakinuti. Vrijeme je da nam vratite oduzeto - naše plaće, naše dostojanstvo, naše mjesto u društvu', govore sestre pred Vladom.

Istaknule su da samo traže svoje ustavno pravo na rad i plaće od kojih mogu živjeti. 'Svi smo mi pacijenti, i mi koji radimo i svi ostali'.

'Borit ćemo se za svoja prava, borit ćemo se da Hrvatska ne završi na respiratoru', poručile su.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić komentirao je prosvjed uoči sjednice Vlade te rekao kako je želja za većim plaćama normalna, ali da je Vlada povećala plaće maksimalno koliko se u ovom trenutku moglo financijski podnijeti.

'Medicinske sestre su značajni sastavni dio zdravstvenog sustava i uistinu bezbroj je tih žena kvalitetan, vrijedan i požrtvovan. Želja za imati veće plaće je normalna. U ovom trenutku Vlada je uistinu napravila maksimum što je mogla. U tri godine plaće su im povećane za 18 posto. Kamo sreće da su se i ranije povećavale, ali ova Vlada će, čim se ukaže prilika, i dalje razmatrati mogućnosti', rekao je Kujundžić.

  • +30
Prosvjed medicinskih sestara Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL