PLJUŠTE OPTUŽBE

Prosrpske stranke i LGBT udruge digle graju jer je vojni ataše Crne Gore bio u Kninu

07.08.2018 u 13:09

Bionic
Reading

Više crnogorskih stranaka i građanskih aktivista osudilo je u utorak sudjelovanje vojnog atašea Crne Gore u Hrvatskoj Ivana Mašulovića na obilježavanju 23. godišnjice vojne operacije Oluja, ocijenivši ga neprimjerenim i veleizdajom

Prosrpski Demokratski front (DF) je zbog Mašulovića pokrenuo inicijativu za sazivanje izvanredne sjednice skupštine Crne Gore za 23. kolovoza na kojoj bi se raspravljalo o nazočnosti vojnog atašea Crne Gore na proslavi u Hrvatskoj.

Iz tog političkog saveza pozvali su ostatak oporbe da podrži njihovu inicijativu. Za sazivanje izvanredne sjednice iza inicijative potpisom mora stati 27 zastupnika, dok ih DF ima 18.

U prijedlogu DF-a se, između ostalog, traži da skupština najoštrije osudi odluku crnogorske vlade da sudjeluje i podrži 'proslavu godišnjice pogroma i etničkog čišćenja nedužnog srpskog naroda od strane hrvatskih vojnih snaga'.

Iz Ujedinjene Crne Gore pozvali su premijera Duška Markovića da podnese ostavku zbog Mašulovićevog poteza, dok su iz Socijalističke narodne stranke (SNP) ocijenili da Mašulovićeva nazočnost na proslavi u Kninu 'ne služi na čast njemu i onima koji su ga tamo poslali'.

'Crna Gora koja se gradi na antisrpstvu i koja slavi progon 250.000 srpskih civila ne služi svojim državljanima na čast, nego za sramotu', ocijenio je zastupnik DF-a Slaven Radunović, dok je Vladimir Dobričanin iz Ujedinjene Crne Gore kazao kako je riječ o sramoti koja će 'dovijeka pratiti Crnu Goru'.

>>> Vučić: U hrvatskim novinama je više mojih slika nego Kolinde i Plenkovića zajedno. Samo neka ne vode harangu na Pupovca

Upravo odgovornost za odlazak Mašulovića na proslavu traže potpisnici peticije, predvođeni čelnicima Građanske alijanse Borisom Raonićem i LGBT Forum progresa Bojanom Jokić. U tekstu peticije stoji da je Crnoj Gori, kao 'državi koja je pružila utočište žrtvama Oluje ne priliči slavljenje zločina nad civilima'.

'Veličanje zločina, ubijanja, proganjanja, u ime službene multietničke i multikonfesionalne Crne Gore je nedopustiv čin koji zaslužuje osudu. Zločin ne zna za vjeru ili naciju, žrtva ne zna za vjeru ili naciju. Netko je zločinac zato što je zločinac, neko je žrtva zato što je žrtva, a ne zato što se zove Marko, Safet ili Toni. Tko god podržava i promovira Oluju, Srebrenicu, Štrpce, Bukovicu ili Murino zaslužuje prezir i osudu i u Demokratima nikada neće imati partnera. Mi svim svojim bićem želimo da se nikada više ne ponove spomenuta tragična i mračna poglavlja iz naše zajedničke povijesti', stoji, pak, u priopćenju Demokratske Crne Gore.

Iz Građanskog pokreta URA su ocijenili da se radi neprimjerenom i nepotrebnom potezu u svim mogućim okolnostima.

  • +3
Komemoracija u spomen na srpske civile ubijene nakon akcije Oluja Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic

'Svima je jasno da je u pitanju blijed, jeftin i licemjeran pokušaj prekrajanja povijesti kojim predstavnici DPS-a žele umanjiti vlastitu sramotu i sramnu ulogu svojih lidera tijekom devedesetih godina kada su jurišali na Dubrovnik i zapovjedno utjecali na brojne zločine', poručili su iz GP URA.

Nakon bujice napada u utorak se oglasilo crnogorsko ministarstvo obrane.

Kako je navedeno, vojni izaslanik Crne Gore u Hrvatskoj je bio prisutan u okviru redovnih aktivnosti i na poziv domaćina, a u skladu s uobičajenim diplomatskim protokolom.

Kako su kazali, Mašulović nije bio u Kninu da proslavlja 'bilo čije pobjede ili poraze, niti stradanja bilo kojeg naroda, kako se to zlonamjerno želi insinuirati', prenosi RTCG. 'Ta retorika i smještanje ovog bezazlenog civilizacijskog čina u kontekst suludog rata devedesetih ne priliči dvadesetim godinama ovog stoljeća, novom vremenu u kojem su i Crna Gora i Srbija zemlje kandidati u pregovaračkom procesu sa EU', navodi se u priopćenju u kojem se zaključuje kako je Crna Gora 'svoj odnos prema stradalima pokazala kad im je to bilo najpotrebnije'.

  • +20
Polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomeniku hrvatske pobjede Oluja 95 Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Događaje iz Knina za podgoričke Vijesti prokomentirao je hrvatski politički analitičar Žarko Puhovski koji je kazao kako vlada Crne Gore nije trebala poslati predstavnika na obilježavanje godišnjice vojne operacije Oluja, 'jer mora biti oprezna zbog unutrašnjih podjela u društvu'.

'Meni se čini da se u toj situaciji treba čuvati bilo kakvih poteza koji mogu provocirati neku od strana. Ja ne mislim da bi nekoga provociralo da crnogorski ataše nije bio na toj svečanosti, a očito je provociralo mnoge to što je bio. Prema tome, to je trebalo izbjeći... Pitanje je da li je neko hotimično ili nespretno odlučio dosoliti sol na ranu braći Srbima' kazao je Puhovski ističući da Mašulovićeva nazočnost na proslavi u Kninu nema nikakvu ulogu za odnose između dvije države.

>>> U Kninu se svečano obilježava 23. obljetnica 'Oluje'

'Da budemo sasvim otvoreni — Crna Gora nema nikakvu važnost za Hrvatsku. Ona na Crnu Goru gleda kao stariji brat na mlađeg brata koji je bio malo zločest pa se sad popravio. Crna Gora nije tema u Hrvatskoj, čak, ni kada se radi o vrlo ozbiljnim problemima u Crnoj Gori. Ne vjerujem da više od tisuću ljudi zna za ime bilo kojeg crnogorskog političara osim Mila Đukanovića i možda Filipa Vujanovića', kazao je Puhovski dodavši da se zbog proslave Oluje svakog kolovoza ponavlja ista atmosfera na 'hrvatsko-srpskoj bojišnici'.

'Tu se radi o sukobu dvije različite priče. Hrvatska to vidi kao veliku pobjedu koja je omogućila kompletiranje držane teritorije, a koja je međunarodnim sudskim presudama prihvaćena kao ispravno izvedena. Srbija to vidi kao početak egzodusa 150.000 Srba i ubijanja nekoliko stotina civila. Dakle kao pogrom nad srpskim narodom. To su dvije istine koje su dvije stane medalje', zaključio je Puhovski.