IVIĆ IZVIJESTIO

Prošle godine za branitelje 6,28 milijardi kuna

21.04.2010 u 17:54

Bionic
Reading

Za provedbu Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji u prošloj je godini utrošeno 6,28 milijarde kuna, a sve obveze država u potpunosti izvršava, izvijestio je danas saborske zastupnike ministar branitelja Tomislav Ivić

'Država sve svoje obveze temeljem ovog zakona u praksi uredno podmiruje', kazao je Ivić podnoseći Hrvatskom saboru Izvješće o provedbi Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, za prošlu godinu.

Prošle je godine u tu svrhu, rekao je Ivić, izdvojeno 74 milijuna kuna više no u 2008. Isporučeno je 119 automobila za 100 postotne invalide Domovinskog rata I. skupine, riješena su 802 zahtjeva za stambeno zbrinjavanje, gotovo 16 tisuća đaka dobilo je besplatne udžbenike, kroz program poboljšanja kvalitete življenja izvršen je 1391 sistematski pregled članova obitelji hrvatskih branitelja, a plaćeni su i troškovi pokopa za 1232 branitelja.

Najuspješnijim ministar ističe program osnivanja braniteljskih zadruga. U prošloj godini, naveo je, osnovano je njih 66, pa ih je sada sveukupno 400. Vrlo uspješnim, bez obzira na gospodarsku krizu, ocijenio je i poslovanje Fonda hrvatskih branitelja koji je ostvario dobit od 247 milijuna kuna, 25 posto više no u 2008., pa je sadašnja njegova vrijednost 2,3 milijarde kuna.

Vrijednost udjela u Fondu porasla je na 723 kune na kraju prošle godine, rekao je Ivić i istaknuo da sa zadovoljstvom može reći da je 'ovih dana' ta vrijednost porasla na gotovo 800 kuna.

'Temeljem toga uspješno je financiran i Fond za stipendiranje', rekao je Ivić i naveo da je iz dobiti Fonda za studente i srednjoškolce odobreno 10.257 stipendija ukupno vrijednih 63 milijuna kuna.

U zadnje četiri godine, dodao je, dodijeljeno je više od 30 tisuća stipendija.'Uspješna je bila i Zaklada Hrvatskih branitelja', nastavio je resorni ministar i naveo da je u 2009. pozitivno riješeno 9410 zahtjeva hrvatskih branitelja za potporu, a sveukupno je isplaćeno potpora u vrijednosti 20,5 milijuna kuna.

'Iz svega je vidljivo da je 2009. bila uspješna bez obzira na gospodarske poteškoće i hrvatski branitelji ničim nisu bili zakinuti', rekao je Ivić i naglasio da se tu ne radi ni o kakvim privilegijama.

'Branitelji su najzaslužniji za obranu zemlje i ne radi se ni o kakvim privilegijama jer se tako ne mogu nazvati prava proistekla na osnovu stradanja u Domovinskom ratu', rekao je i naglasio da 97 posto izdvajanja temeljem zakona ide za one koji su stradali u Domovinskome ratu (HRVI, oboljeli i obitelji poginulih, zatočenih i nestalih), a samo tri posto za branitelje.