BAKLJADA NAVEČER U KNINU

Proslave rođendana Ante Gotovine diljem Hrvatske

Bionic
Reading

Sedmu godinu zaredom hrvatski general Ante Gotovina rođendan će danas dočekati u haaškom pritvoru u Scheveningenu. U više hrvatskih gradova organizira obilježavanje generalovog rođendana, popraćeno potpisivanjem čestitki građana. Iz generalovog mjesta, Pakoštana, čestitka je u Haag već poslana

'Mi smo Gotovini čestitku već poslali u Scheveningen. Poslali smo je u ime Općine Pakoštane, u ime svih naših djelatnika', rekao je za Slobodnu Dalmaciju u četvrtak načelnik općine Pakoštane Milivoj Kurtov. Misa će u Pakoštanima 12. listopada tradicionalno biti posvećena Gotovini. 'Kao i svake godine, na dan njegovog rođendana pomolit ćemo se za njegovo zdravlje', rekao je pakoštanski župnik don Mario Sikirić.

U planu nije potpisivanje čestitke, no to će u petak raditi građani Zadra i Knina. Veliki javni skup se priprema u petak 19 sati u Kninu, nazvan 'Jedan narod, jedno srce' koji na središnjem trgu organizira Braniteljski portal. Uz bakljadu će se potpisivati čestitka, za Gotovinu je pripremljen i poklon.

'Mi to godinama jednostavno nazivamo 'Sritan ti rođendan, generale' i nikada ga ne zaboravljamo. Imamo osmišljeni program, za to vrijeme potpisivat će se čestitka i bit će proslijeđena u Haag, a naš likovni umjetnik Damir Kukavica poklonit će sliku, portret Ante Gotovine, u tehnici ulja na platnu', kazao je glavni urednik Braniteljskog portala Mladen Milošević, podsjećajući da je Kukavica radio i sliku koja je poklonjena Papi Ivanu Pavlu II.

Večer posvećena rođendanu Ante Gotovine u Zadru je nazvana 'Generale, uvijek smo u mislima s vama', a organizira se u dvorani Kazališta lutaka u 19 sati. Građani su pozvani da se potpišu na čestitku, a organizirana je kulturna večer.

U Zagrebu je, u podne, organiziran javni skup, kojim se izrazilo ogorčenje zbog kriminalizacije Domovinskom rata. Pod nazivom 'Da se ne zaborave', skup se održao ispred Paviljona na Zrinjevcu, a organizirali su ga HVIDRA RH, Udruga branitelja Podravke i Udruga hrvatskih branitelja-dragovoljaca Domovinskog rata.

'Markač i Gotovina nisu vodili svoj rat, niti su ratovali za svoje, privatne interese. Slično je ili gotovo isto i sa bosanskim Hrvatima koji također čekaju presudu. Prisjetit ćemo se i dati potporu i drugim nevino osuđenim hrvatskim braniteljima, koji se nalaze u mnogim tamnicama od Hrvatske do Srbije. Bit će to prigoda da toga dana, 12. listopada, čestitamo i rođendan generalu Gotovini', istaknuo je Mladen Pavković, predsjednik Udruge branitelja Podravke.